И българите търсят екзотични породи, броят по 20 000 лева за полудивата савана

Котка, оприличавана на сова, клепоух сфинкс и късокракият манчкин са част от редките породи, които ще дефилират на фелиноложка изложба в София през уикенда, 26-27 април.

Сред 40-те участници публиката може да види отблизо изключително редкия украински левкой - специално селектирана котка, която накратко може да бъде описана като сфинкс с клепнали уши.

Новата порода е създадена в Украйна чрез кръстоски и е сред най-младите в света - на малко над 10 години. 

Понастоящем в различни държави живеят около 1000 левкоя. Те са значително по-дружелюбни от близките си роднини сфинксовете, но също като тях изискват специални грижи заради липсата на козина - стопаните трябва да поддържат дома им достатъчно топъл през зимата, а котките да не се излагат на силна слънчева светлина през лятото.

Гладката сива кожа на украинския левкой има множество гънки, очите са бадемовидни, а физиономията напомня на куче

За първи път у нас се показва и друг роднина на украинския левкой - шотландски фолд. Най-характерното за тези котки са клепналите малки уши, които често са плътно прилепнали за главата. Заради тях шотландският фолд често е оприличаван на сова.

До средата на 60-те години в света има едва няколко представители на породата, появили се чрез естествена мутация в Шотландия. Днес обаче те бързо печелят симпатии, стават герои на бестселъри, електронни игри и предпочитани домашни любимци на звезди като певицата Тейлър Суифт.

Пухкав, с кръгло лице и широко отворени кръгли очи, шотландският фолд прилича на плюшена играчка

Естествена мутация е и в основата на породата манчкин. Отличителната им черта са откровено късите крака, които обаче не им пречат да се движат свободно и дори да скачат.

Кръстени на приказния малък народ от книгата "Магьосникът от Оз", те също са много добродушни, любвеобилни и предани любимци. Котката, представена на изложбата през уикенда, има и различни очи, което се получава много рядко при развъждането на тази порода.

"При организирането на изложбите в България залагаме на все по-екзотични и редки породи, защото се оказва, че сред родната публика има истински ценители. Миналата година например двама българи си купиха изключително рядката полудива савана. Коте от тази порода струва средно около 20 000 лева", обяснява Гундарс Наглис, президент на WCA Nika Bulgaria.

Савана е изкуствено селектирана порода, създадена чрез кръстосването на сервал и домашна бенгалска котка. Процесът, дълъг и сложен, започнал през 90-те години, докато през 2001-ва Международната асоциация на котките признава породата официално за най-голямата домашна котка в света.

Козината на саваната придобива типичните по-тъмни петна от окраската на африканския хищник; запазени са и характерните му щръкнали уши. Също като него представителите на новата порода са и страхотни скачачи - от състояние на покой и без усилие могат да подскочат до над 2,5 м височина.

Саваната често се държи като куче - може да бъде разхождана на каишка и обича да донася предмети на стопанина си

На екзотичната изложба, която този път ще се състои на 4-тия етаж на "Сити център София", ще бъдат показани и расови екземпляри от породите мейн куун, хималайски, бамбино, канадски сфинкс, девон рекс, британски късокосмести, турски ангорски котки, невски маскарадни котки. 

Деца до 7 години могат да посетят изложбата безплатно. За деца до 14 години и пенсионери входът е 3 лв., а за възрастни - 5 лв. Билетите се купуват на място.

Ако пък саваната ви е заинтригувала, ето кратък клип от поредицата на "Анимал планет" Cats 101 и за предшествениците й - домашните бенгалски котки, наричани "ролс-ройса" на котешките породи.