Българинът има най-ниското реално индивидуално потребление в Европейския съюз (ЕС). То е с 51% под средното, показват данни на Евростат.

От Европейската статистическа агенция пресмятат, че покупателната способност на населението в България е най-слабата в цялата общност – едва 49% от средната за ЕС. Измерването е направено в т.нар. СПС (Стандарт на покупателната способност), който премахва разликите в ценовите равнища между страните..

Реалното индивидуално потребление се смята за най-точния измерител на материалното богатство на домакинствата. При него се вземат предвид всички стоки и услуги от първа необходимост, независимо дали се плащат от хората, държавата, или неправителствени организации. Така се отчита например здравеопазването и образованието. 

Виж още: Най-застрашените от конфликти държави

На първо място по реално индивидуално потребление на глава от населението е Люксембург – 138% от средното за ЕС. В Германия показателят е 25% над средното равнище, а Австрия, Швеция, Дания, Белгия, Финландия, Франция и Великобритания отчитат нива между 10 и 20% над средното. В Холандия е малко под 10%.

Литва, Словения, Португалия, Полша, Словакия и Чехия отчитат потребление между 20 и 30% под средното ниво, а Латвия, Естония, Унгария и Хърватия - между 30 и 40% под средното. В Румъния и България, която е в дъното на таблицата, показателят е около 50% под средното за ЕС. Румънците са с 5% над нас.

Виж още: До 2030 бедността по света ще намалее само с 10%

Разходите за труд у нас са се повишили с 3,6% през първото тримесечие спрямо същия период на 2013 г., съобщи пък НСИ. Най-голямо е увеличението на възнагражденията във ВиК сектора - с 9,4%, а най-голямо намаление - на брокерите на недвижими имоти - със 17,7%

Освен, че сме най-бедни, сме и най-нещастни в Европа, сочи ново допитване до общественото мнение, направено от британската Национална статистическа служба. 

Едва 38% от българските граждани са доволни от съдбата си. Ние изпитваме и най-слабо задоволство в ЕС от социалния си живот или от семейството си. 

Виж още: Най-търсените професии в България за 2014

12% от сънародниците ни се занимават с някакъв вид спорт, което е шест пъти по-малко в сравнение с финландците, например, показва също изследването. 

Скандинавците са и най-щастливи. Девет от десет души в Дания и Финландия се описват като доволни или щастливи от живота си. Средно в целия ЕС задоволство и щастие от живота си изпитват 69% от европейците

На въпроса дали смятат, че животът им има смисъл като цяло, 91% от датчаните са дали положителен отговор. Толкова процента холандци също са дали положителен отговор. В дъното са гърците, от които едва 48% смятат, че животът им има смисъл. 

В богатия европейски Север чувството за принадлежност към дадена общност е по-малко. Само 58% от германците например казват, че поддържат приятелски отношения със съседите си. В Кипър и Румъния 80% от хората са в приятелски отношения със съседите си. 

Виж още: "Фрийдъм хаус": Корупцията в България продължава да расте

Изследването показва още, че по-малко от 50% от гърците и от латвийците се чувстват в безопасност, когато трябва да се приберат сами през нощта у дома.