Според генералния секретар Йенс Столтенберг обаче в дългосрочен план алиансът се нуждае от по-градивни отношения и сътрудничество с Русия.

Енергийната сигурност, борбата с тероризма и средствата за отбрана - тези теми бяха в центъра на разговорите в София при посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, обобщава БНТ.

Алиансът ще разположи допълнително сили у нас, а президентът Росен Плевнелиев на свой ред увери, че страната ни ще търси възможности да увеличи парите за отбрана.

По-засиленото присъствие на НАТО в нашия регион се налага от кризата в Украйна и терористичните заплахи, стана ясно от думите на Столтенберг.

В рамките на Плана за готовност за действие тук ще бъде разположен контролно-команден център, какъвто има още в Полша, Румъния и трите прибалтийски държави. Целта е тези звена да свързват националните въоръжени сили с частите на НАТО, обясни генералният секретар.

Виж още: НАТО - нов лидер, стари проблеми

Същевременно Столтенберг очаква страната ни да изпълни поетите ангажименти, като задели повече средства за отбрана.

"Да се инвестира в отбраната е предизвикателство за всички нас, защото винаги е по-хубаво парите да се похарчат за нещо друго, но сигурността е от основно значение. Тя гарантира нашата свобода, тя

гарантира нашите шансове да просперираме и да живеем по-добър живот

Това е важно за всички наши съюзници и затова трябва да изпълняваме обещанията, които сме поели на срещата на върха в Уелс. Трябва да се спрат орязванията на военните бюджети и да започнем постепенно да ги увеличаваме", заяви високопоставеният гост.

Президентът Росен Плевнелиев, с когото генералният секретар на НАТО даде съвместна пресконференция в края на разговорите си в София, уточни:

"Информирах генералния секретар, че тежката икономическа ситуация в страната през миналата година и фалитът на четвъртата по големина банка в България не позволи през 2015-а да бъдат отделени толкова средства за отбрана, колкото през 2014-а.

Сумата е с около 30 млн. евро по-малко

Също така обаче очакваме военният бюджет да бъде актуализиран през година, за да можем да изпълним поетият ангажимент и дадената дума."

Преди да отиде на "Дондуков" 2 Йенс Столтенберг имаше срещи с премиера Бойко Борисов, първия ни дипломат Даниел Митов и военния министър Николай Ненчев. 

Генералният секретар на НАТО даде висока оценка на участието ни в мисиите и операциите на алианса и посочи, че българските военнослужещи имат репутацията на отлични професионалисти. Темата за средствата, които страната ни отделя за отбрана, беше основна тема и в тези разговори.

Премиерът Борисов постави акцент върху ефективното и прагматично използване на средствата за отбрана, за да се намери балансът между възможностите на бюджета и поддържането на високоподготвени и материално обезпечени въоръжени сили. В този смисъл бяха подчертани възможностите, които предоставят

инициативите на НАТО и ЕС за интелигентна отбрана

Даниел Митов изтъкна, че членството на България в НАТО като лоялен и предвидим съюзник гарантира сигурността на страната и допринася за сигурността в целия регион и на всички съюзници в алианса.

Според външния министър България е последователен поддръжник на политиката на "отворени врати" на алианса, вкл. по отношение на държавите от Западните Балкани.

Във вечерното публицистично предаване на БНТ "Още от деня" Николай Ненчев посочи, че основна задача на отбранителното ведомство е модернизиране на въоръжението по стандартите на НАТО.

"Генералният секретар на НАТО ме увери по възможно най-категоричния начин, че Северноатлантическият пакт е ангажиран и отговорен за сигурността на България. Разбира се, има нужда от модернизация, има нужда от обновяване на техниката, която е остаряла, която не е съвместима със стандартите на НАТО - и ние трябва си свършим работата в тази посока и да спазваме задълженията си.

Поради икономически затруднения ние не увеличихме бюджета за отбрана,

което в една или друга степен това беше отчетено, вкл. и днес. Надявам се, че има все още възможности бюджетът да бъде актуализиран в рамките на тази година", поясни военният министър.

Йенс Столтенберг даде и специално интервю за предаването "Панорама" в петък вечерта, в което призова страната ни да остане силен съюзник. Според бившия премиер на Норвегия, който е начело на НАТО от октомври м.г. в дългосрочен план алиансът се нуждае от по-градивни отношения и сътрудничество с Русия.