Първенците заминават за финалите в Китай

Български ученици спечелиха 56 златни медала, а също така и множество сребърни и бронзови, на международната Математическа олимпиада на училищата в Сингапур и Азия, провела се в София в края на миналия месец, съобщиха от Детската академия на науките, изкуствата и спорта.

Особеното при този вид олимпиада е, че задачите са съобразени с нивото на учениците в Азия и голяма част от тях са нерутинни. Ученици от цял свят се пробват на национално ниво на тази олимпиада, а първенците сред тях заминават за финалите в Китай. В България Олимпиадата се проведе в София.

Виж още: Най-добрите образователни системи в света

В общото класиране на учениците от Азия и България първите места са заети от Мария Дренчева от София, която преди два месеца спечели Московската олимпиада по математика за малки ученици, четвъртокласникът Димитър Митов от София и Александър Чергански също от София. В класирането е и единадесетокласникът от Пловдив Мирослав Маринов.

Осмокласникът Петко Казанджиев от Велико Търново пък е удостоен със специална награда за достигане на пълен брой точки.

Виж още: Доброволци за образование

Олимпиадата се провежда за първа година у нас. В нея са участвали над 1000 деца от 2-ри до 11-ти клас. Финалният етап на състезанието ще се състои в китайския град Ченду.