Сериозен ръст в кражбите на коли спрямо миналата година заради вратички в закона

Ръст на отркаднатите автомобили у нас. С близо 9% са нараснали кражбите на превозни средства през 2015 г. в сравнение с миналата година.

От началото на годината досега у нас са откраднати над 3600 коли, с 600 повече от 2014 г. Най-много са посегателствата в София, Варна, Бургас и Пловдив, съобщава Би Ти Ви. 

Най-сериозен ръст в кражбите на превозни средства се наблюдава в Смолян и Силистра, където автоджамбазките изпълнения са скочили с над 300% спрямо 2014 г.

Част от причините, заради които има ръст в автокражбите, е, че дори и да хванат крадец, полицаите много трудно могат да съберат доказателства срещу него. За да дадат един крадец на прокурор, полицаите трябва да го хванат не да разбива колата, а да я кара.

Полицаите, които разследват автокражбите, се надяват парламентът да гласува скоро поправки в закона, които да криминализират не само шофирането на крадена кола, но и разбиването ѝ. Твърдят, че така ще им е по-лесно да предават автокрадците на прокуратурата.

Виж още: Как да се предпазим от крадци по време на празниците

Трябва да има самопризнание, а също и свидетел. Това изискват текстовете от закона, които са от 1968 г. Промените са внесени като предложения в парламента, но още не са гласувани.

"Отнемат даден автомобил, откарват го в даден гараж в столицата, разглобява се, после авточастите се разпродават по автоморги и така автомобилът изчезва", разяснява Пламен Максимов от сектор "Престъпления, свързани с МПС" - СДВР.

За автоморгите, които пласират части от разфасованите коли, също няма нито закон, нито контрол, твърдят полицаи. А печалбите са огромни. Така например от един краден автомобил, закупен за 1500 лв., печалбата от разфасоването на колата излиза между 3000 и 4000 лв.

Източник: Би Ти Ви