Как трябва да се постъпва с такива деца

Над 200 хил. са децата у нас, оставени без пряк надзор от родителите си, които работят в чужбина, сочи статистиката, цитирана от фондация "Партньори-България". От фондацията активно работят по този проблем.

"За тези деца се сещаме в ситуации, когато се случи нещо. Тези деца в последните няколко години са изключително голяма група в нашето общество", заяви Румен Минковски от фондацията в интервю за БНР.

Проблем за който нито се говори, нито се прави нещо

"Проучването показа, че и на общинско ниво, и на национално ниво нещо се прави за тези деца, но то в никакъв случай не е достатъчно и е в самото си начало. Нашата цел беше на база на проучването да предложим мерки както към държавните органи, така и към общините, така и към неправителствените организации с оглед наистина по този проблем не само да се говори, но и да започне нещо да се прави, каза Минковски.

Предложените мерки

Минковски посочи какво трябва да се направи по въпроса: "Първата стъпка трябва да бъде да започнем да говорим и да се съгласим, че такива деца има. Освен това, анализите показват, че тези деца са силно диференцирана група, т.е. ние не можем да имаме общ подход към тях. След това трябва да мислим за обща национална политика в тази посока, където да бъдат ангажирани всички заинтересовани страни с оглед на решаването на проблема. Важно е доброто проучване на тази група".

"Следващата мярка, която предлагаме, е създаване на програма за обучение на професионалисти, които да разпознават сигналите на тези деца. Ще създадем наръчник, където участват всички държави, с най-добри практики и подходи и ще ги предложим на всички специалисти в края на юни.", заяви Минковски. 

"Друга мярка - във всички случаи обучение на хората, при които те са оставени. Има много драматични случаи, в които и бабите, и дядовците, и чичовците не знаят как да реагират по отношение на проблем или някаква криза на детето" добави той.

Според Минковски вероятно ще са необходими някакви юридически промени в законодателството по отношение на тези деца, например в Семейния кодекс.