Акция на ГДБОБ и ДАНС извърши над 100 претърсвания на домове, автомобили и служебни помещения на митническия пункт Капитан Андреево

Над 100 хил. лв. са били открити у задържаните митничари на граничния пункт Капитан Андреево при вчерашната специализирана акция на ГДБОБ и ДАНС. Парите в различна валута са събрани при претърсването на къщите и колите им, както и у тях самите.

Операцията, проведена под ръководството на Апелативната специализирана прокуратура е започнала в 8.00 ч. неделя сутрин и е продължила около седем часа. При нея са задържани общо 33 митнически служители. Предстои анализ на доказателствата, след което ще се реши дали задържаните за 24 часа митничари ще бъдат привлечени като обвиняеми.

Задържаните са вземали подкупи, за да не извършват щателна митническа проверка на преминаващи през пункта леки, товарни автомобили и автобуси, уточни Андрей Андреев - ръководител на Специализираната прокуратура.

Митническите служители са от различни смени. Най-високата длъжност сред тях е началник на смяна, заяви той и допълни, че 95% от задържаните са с дългогодишен опит.

Виж още: Арестуваха 11 митничари на "Капитан Андреево"

Извършени са над 100 претърсвания на домове, автомобили и служебни помещения на митническия пункт, както и лични обиски на митнически служители, от които 81 с предварително разрешение от Специализирания наказателен съд.

Цялата разработка е стартирала преди около шест месеца. Използвани са десетки СРС-та и са разпитани множество свидетели.

По-рано днес и Бойко Борисов коментира акцията на Капитан Андреево. "Десетки митничари от това, което ми е докладвано онзи ден на оперативката, са ги снимали как взимат парата. В борбата за контрабандата и корупцията правим много неща и те са видими", заяви премиерът.

"80-100 обвинени има, от доста време се наблюдават как си свиват фунийките и си събират парата, а тези пари ни трябват за тези пътища", заяви Борисов, като по думите му 2,6 млрд. лв. са отивали допреди тази година в организирана престъпност от корупция.

Виж още: ДАНС арестува шефа на Митница Свиленград

Източник: "Дарик"