На последните избори за местна власт машинното гласуване в 50 секции излезе на страната 83 хил. лв.

След приетите промени в Изборния кодекс на президентските избори трябва да има 500 терминала, осигуряващи възможност за машинно гласуване. Колко обаче ще струва това? 

В отговор на въпрос от депутат от парламента икономическият министър Божидар Лукарски разяснява, че сумата, необходима за осигуряването на тези 500 терминала е над 1 млн. лв.

Цената на вота ще се увеличи значително, ако се ползват скенер-устройства и за машинно преброяване. Така въведеното машинно гласуване и преброяване чрез 500 устройства, със сигурност ще повиши цената на предстоящите през есента президентски избори с над 1 млн. лева.

При местните избори през есента на 2015 г. машинно експериментално гласуване бе проведено на 50 терминала, а държавата плати за наем на устройствата 83 хил. лв.

От отговора на икономическия министър става ясно още, че ведомството му е провело проучване, което е показало колко излиза машинно гласуване и електронно преброяване чрез скенер устройства.

Виж още: Какви капани крият новите промени в Изборния кодекс

В Албания при употребата на 1500 устройства, държавата е платила по 4000 долара за бройка. При употребата на 90 хил. терминала във Филипините, цената е била свалена до 2500 евро на устройство. 

В Белгия цената на едно устройство пада до 2000 евро, но с договор за наемането на 17 хил. устройства за срок от 10 години. Машинното гласуване в САЩ е показало, че за едно устройство се плаща наем между 2000 и 3750 долара.

У нас при първата употреба на машина за гласуване, което е станало на европейските избори през 2014 г., наемът на една машина е излязъл 1728 лв. Наети са били 100 терминала. Наемът на една машина за електронно гласуване на местните избори през 2015 г. е излязъл 1660 лв. Машинно експериментално гласуване се е провело в 50 секции.