Заради лоша координация между различните институции обаче твърде малка част от тях получават гражданство

Над 1 млн. души с български произход желаят да получат българско гражданство. Най-голям е напливът от Сърбия, Македония, Украйна и Албания. Заради лоша координация в работата между отделни комисии, Министерството на правосъдието и Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) обаче твърде малка част от тях успяват да се сдобият с български паспорт, пише в. "Труд".

В Украйна, където се намира едно от най-големите български малцинства в света, сънародниците ни (ако се броят и тези от смесени бракове) надхвърлят 1 млн. души, като с изцяло български произход са между 250 хил. и 300 хил. 

За тях вземането на българско гражданство е свързано с много разходи и пътуване до България, което е проблем. Бившата съветска република не позволява дойно гражданство, затова тези, които го получат, са принудени да го крият, обяснява Олд Грозева, която е част от българската диаспора в страната. 

Образователната система в България позволява сънародниците ни зад граница да пристигнат и да получат безплатно висше. За тях има определени квоти. За бесарабските българи това е шанс да се устроят тук и да останат, допълни Грозева. По думите ѝ за българите в Украйна България е дестинация номер едно като държава, в която биха се заселили.

Виж още: Как емиграцията вреди на България

Все повече българи и от Западните покрайнини в Сърбия искат да вземат българско гражданство, посочи Иван Николов от КИЦ Босилеград. Той допълни обаче, че процедурата е убийствена, а някои чакат от 2012 г. Отделно от това се иска доказване на български произход, въпреки че в акта за раждане пише, че родителите са българи. 

По думите му това създава сериозни проблеми за българите в Македония тогава, където е имало гонения и заличаване на всякакви документи и проява на българско самосъзнание.

Според шефът на Държавната агенция за българите в чужбина има много са желаещите за гражданство, но се чака дълго. Една от причините е липсата на доказателства за българския произход на кандидатите от страна на Съвета по гражданство при дирекция "Българско гражданство". 

Виж още: Над 300 българи са се отказали от гражданството си през 2015 г.

Случва се да не признават дори наши преписки, които са индивидуални административни актове, коментира Вангелов.

Въпреки административните трудности от процедурна гледна точка нещата се изглаждат постепенно и вече се наблюдава по-добра работа и синхронизиране на комисиите от правосъдното министерство и ДАБЧ, коментира Едлира Пируши, българка от Албания с наше гражданство.

Работата по признаване на български произход и по предоставяне на гражданство потръгна, не мисля, че има от какво да се оплачем, коментира Едлира Пируши, част от българското малцинство в Албания. 

По нейни думи вече има политиката на държавата в интерес на малцинството ни в там. Осигурени са средства за изграждането на църква за сънародниците ни там, както и за построяване на неделно българско училище, разказа тя.

Виж още: Имот за 100 хил. лв. и бизнес дават на чужденците статут на постоянно пребиваващи у нас

Отделно от това МОН гарантирани 450 места в българските университети за наши сънародници зад граница, като те са освободени и от всякакви такси и плащания. От 2016 г. тези места са увеличени на 1000.

Положителното е, че различията в работата на отделните комисии у нас, които работят с българските малцинства в чужбина, започват да се изглаждат и това дава добри резултати, споделят още наши сънародници зад граница.
 

Източник: в. "Труд"