Средният коефициент на интелигентност за страната е 93, като по този начин в Европа има само 12 държави с по-ниско IQ от нас

Коефициентът на интелигентност (Intelligence Quotient, IQ) през годините се е превърнал в мерило за интелект, но определено не може да се приеме за нещо точно. Понятието е въведено в началото на XX век от германския психолог Уилям Щерн.

IQ представлява цифров резултат, получен от решаване на серия редовни тестове, разработени с цел определяне на степента на интелигентност (когнитивна способност, интелигентност) на един пациент, във възрастова група съответстваща на останалата част от населението. Тези тестови въпроси са логически, пространствени, математически и вербални.

IQ тестовете могат да дават числово точни резултати, но все пак е много относително, като темата предизвиква сериозни дискусии в научните среди. 

Вследствие на това съществуват и редица методи и подходи за измерване на коефициента на интелигентност. От Infograf.bg извеждат данни от от най-обстойните изследвания по темата през последните години - "Коефициентът на интелигентност и богатството на нациите" на професора по психология Ричард Лин и професора по политически науки Тату Ванханен.

Виж още: 9 признака, че вероятно сте по-умни от повечето хора

Въз основа на това Infograf.bg подреждат в класация най-интелигентните страни в Европа. Според изследването нашата страна се намира на 30-о място по средно IQ сред всички страни страни на Стария континент. Оказва се, че България е регистрала по-висок резултат само от 12 държави. Въпреки това резултатите на страната ни са над средните за света. В световната класация се нареждаме на 43-о място сред 136 държави.

Средното IQ на България е 93. За Европа като цяло то е 95, а за света - 86. 

Въпреки относително ниските позиции в Европа, България отчита по-висок коефициент на интелигетност спрямо всички съседни страни. По-висок резултат в Югоизточна Европа постигат единствено Хърватия, Словения, Черна гора и Босна и Хърцеговина. 

Най-висок коефициент на интелигентност на Стария континент отчитат Исландия и Швейцария, а Хонг Конг оглавява световната класация. 

Методология

Авторите на анализа събират данни от различни изследвания за коефициента на интелигетност за всяка страна. Резултатът за всяка държава представлява средният коефициент на интелигетност от различните изследвания. Резултатът е коригиран за набор от фактори, включително т.нар. "Ефект на Флин", според който IQ се покачва с изминаване на времето. 

Виж още: 15-годишен ученик от Пловдив с уникален резултат в теста на МЕНСА

Резултатът на всяка от страните е съотнесен спрямо резултата на Великобритания (IQ = 100). Директни изчисления на IQ съществуват за 136 страни по света. За останалите държави, авторите използват индиректен подход, като изчисляват коефициента на интелигетност на база постижения от образователни тестове като PISA и TIMSS. Данните показват висока корелация (0.907) между IQ и резултатите от образователните тестове. 

Страни от Европа, за които е използван индиректен подход включват: Азербайджан, Албания, Армения, Грузия, Казахстан, Кипър, Латвия, Любсембург, Македония, и Малта.

Източник: Infograf.bg