"Пътна полиция" препоръчва да се осведомите за промените в Закона за движението по пътищата, както и да се информирате за въведените ограничения и за прогнозата за времето

МВР пусна препоръки за безопасно движение през предстоящите почивни дни.

"По време на празниците и многото почивни дни за всички хора е важно да са в безопасност. Най-често празничното настроение се помрачава от непредвидени инциденти, повечето от които - пътни" припомниха от полицията.

Затова "Пътна полиция" препоръчва да се осведомите за промените в Закона за движението по пътищата, както и да се информирате за въведените ограничения и за прогнозата за времето по своя предстоящ маршрут.

От полицията напомнят още:

Вземете нужните документи - лични и на моторното превозно средство;

Потегляте на път само с изправно превозно средство; проверете изправността на спирачките и светлините, заредете резервоарчето с миещ препарат за чистачките, проверете атмосферите на гумите, заредете достатъчно гориво; използвате предпазните средства, предвидени в закона (предназначени) за моторното превозно средство, което управляваш, или с което ще пътувате; запасете се с вода и хранителни продукти, ако пътят ви е дълъг.

Не шофирай те след употреба на алкохол, както и ако сте неправоспособен, акцентират още от полицията. 

Спазвайте въведените ограничения, пътните знаци и маркировка; бъдете толерантни към останалите участници в движението по пътищата и особено внимателни към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците, децата и възрастните хора.

Правете по-често почивки, ако пътят е дълъг, а на дълъг път нека шофира най-опитният, съветват още полицаите и допълват:

Използвайте светлата част на деня за шофиране и не предприемайте рискови маневри; не се движете по аварийната лента на магистралата; с поведението си не затруднявайте придвижването на спешна или пътна помощ и на контролните органи.

Ако станете свидетел на пътна катастрофа или друго инцидентно събитие, спешно позвънете на тел. 112 или съобщете в най-близкото районно управление на МВР.

От Пътна полиция напомниха също, че ако не сте платили глобите си по Закона за движението по пътищата, при проверка на пътя може да ви бъде отнета книжката, а колата ви да бъде спряна от движение до заплащане на дължимите глоби.

Очаква се по пътищата в цялата страна да има интензивен трафик заради струпването на три почивни дни. Само от София ще излязат около 300 хил. автомобила.