Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР си е поставила за цел да сведе корупцията по граничните пунктове и митниците до "нормални граници"

Полицията вече използва дрон, за да наблюдава наблюдава заподозрените в корупция. Това обяви шефът на дирекцията "Вътрешна сигурност" Павлин Коджахристов и предупреди, че ще бъдат изполвани всички позволени от закона средства. "Няма хора, които да не могат да бъдат хванати", заяви той. 

Новината бе съобщена на съвместна пресконференция с прокуратурата, на която разследващите се похвалиха с арестите на 7 граничари от ГКПП "Дунав мост", заподозрени за участие в организирана престъпна група за подкупи. Това е поредната подобна операция в последните седмици, след като пак спецпрокуратурата нахлу на граничния пункт Лесово, за да арестува митничари. Втората операция срещу рушветите на този пункт показа комична закономерност - част от арестуваните при нея бяха свидетели по първото дело "Лесово", което в момента е на първа инстанция, пише в. "Сега". 

Преди няколко седмици разследващите признаха, че операциите им нямат особен ефект и схемите се възобновяват, но сега шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев демонстрира увереност за борбата с корупцията. "Този проблем е решим", заяви той. Според Гешев корупцията по граничните пунктове и митниците можела да се сведе до "нормални граници".

Според шефа на "Вътрешна сигурност" обаче броят им е намалял благодарение на честите операции. Той даде за пример пункта на Дунав мост, където по-голямата част от полицаите не вземали подкупи. Арестуваните седем души били следени със СРС-та от около месец. Разследващите имат и видеозапис, на който било документирано предаването на подкупа. В сряда вечерта на пункта е минал свидетел с 20 белязани евро, които е предал на един от граничарите. След това са започнали арестите, а по ръцете на служителя са открити следи от веществото, с което са били белязани парите. Първоначално той отричал, а след това казал, че банкнотите всъщност изпаднали от джоба на гражданина и той ги взел, за да му ги върне. 

На русенския пункт граничарите са взимали пари предимно от дребни и средни търговци, прекарващи стоки от Румъния. Тъй като товарите се местят в рамките на ЕС, митническата проверка не е задължителна, но граничарите могат да я предизвикат, ако се усъмнят в нещо. Именно с такава проверка граничарите плашели търговците и им искали пари.

"Тук става дума за дребни суми, но давани редовно и при голям оборот. На месечна и годишна база става дума за огромни суми", обясни Гешев. В дома на един от арестуваните са открити 20 хил. лв. в различни валути. Според разследващите подкупите са събирани и разпределяни от началник смяната, т.е. същата схема като на митниците. 

Коджахристов направи и изненадващо признание - граничарите, които пазят зелената граница с Турция заради мигрантския натиск, също масово взимат пари. "По зелената граница нещата са точно толкова сериозни, колкото и по пунктовете", обяви той. На въпрос това ли е причината стотици чужденци да минават границата нелегално всяка седмица въпреки оградата и живата охрана, той заяви, че границата се пазела добре, но както навсякъде, и там имало корумпирани.

Източник: в. "Сега"