Опасността в момента е по-голяма от опасността през 2012-a, когато се случи атентатът в Сарафово

България е потенциална мишена на терористичен акт. Това е един от изводите на проектостратегия за противодействие на тероризма, цитирана от Нова телевизия. 

Сред основните причини за това е крайната бедност на голям брой български граждани. Самата опасност в момента е по-висока от тази преди атентата на летище Сарафово през 2012 г.

На фона на слухове за терористи

Документът излиза на фона на разпространилия се слух за двама издирвани души, които уж били свързани с Ислямска държава. Слухът бе опроверган от МВР, Прокуратурата и от няколко специалисти по въпросите на близкия изток.

Според експертите изтичането на информацията за двамата издирвани блокира работата на службите, прави невъзможно залавянето на заподозрените и създава излишна паника.

В разпространената от МВР стратегия за борба с тероризма става ясно, че в България има реална опасност от терористичен акт и вербуване на хора за радикални идеи. 

В съседните страни

В съседна Македония само преди седмица се проведе специализирана операция за залавяне на хора, свързани с "Ислямска държава". Тамошното министерство на вътрешните работи обяви, че повече от 130 македонци се бият на страната на Ислямската държава. Отделно от Босна има 156 души, от Черна Гора - 13, а от Косово - 232. 

Към момента няма официални данни дали наши граждани са се включили в редиците на Ислямската държава.

Източник: Нова телевизия