Според официалната информация, предоставена на МВнР от министерството на външните работи на Гърция, в списъка на пасажерите на ферибота е имало 9 български граждани

Това са: С. Аргирова, Р. Тодорова, А.Асенов, В. Доспатлиев, Красимир Естов, Г. Хайтов, М. Мосавитцки, Сл. Божилова и П.Ненова, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). 

До този момент нашето ведомство няма информация, колко от българите действително са били на борда на ферибота, колко от тях са спасени от гръцките власти, а вече и от италианската брегова охрана, които в последния час са водеща страна при спасителните операции. 

Поради голямо вълнение и силен вятър, фериботът вече е в италиански териториални води.

От гръцка страна се съобщава за 111 спасени пътници, като приоритет се дава на извеждането от кораба на жени и деца. 

МВнР е в постоянна връзка с нашите посолства в Атина и Рим, които от своя страна са във връзка със спасителните центрове. 

От министерството обещават, че ще информират допълнително при промяна в обстановката и постъпване на нови данни.

Има един загинал и двама ранени сред евакуираните от горящия ферибот "Норман Атлантик"

Това съобщава италианският "Аднкронос", като се позовава на източник, близък до капитана на единия от спасителните кораби в Адриатическо море. 

Според информацията, трупът на един от хората, прибрани от ферибота, се превозва към италианския бряг на борда на кораб на бреговата охрана. На същия съд се намира един ранен пътник и военен, на който му прилошало внезапно по време на спасителната операция, пише "24 часа". 

"Норман Атлантик” се намира на около 30 мили от италианския бряг. Според информация от Военноморските сили на Италия, спасените хора вече са 131. В операцията се включиха и хеликоптери, които изтеглиха по въздух блокирани от огъня жени и деца. 

Сред тях имаше и бременна жена. Условията в морето продължават да затрудняват спасителните действия. Надигат се 6-метрови вълни. 

Пожарът е локализиран, но не е изгасен. От ръководството на ферибота успокоиха, че той не се е наклонил и няма опасност да потъне. 

Спасителната акция се ръководи от пристанището в Бари. Една от основните причини за забавяне на евакуацията е малкият брой спасителни лодки. 

Според гръцки медии, част от тях са били унищожени при пожара. 3 деца са в състояние на хипотермия, но още не е ясно дали те са на борда или са сред евакуираните.

Гръцкият ферибот "Норман Атлантик"

По-рано днес световните агенции съобщиха, че на гръцкия ферибот "Норман Атлантик" с 411 пътници и 55 души екипаж е избухнал пожар. 

Корабът се е намирал край остров Корфу в Адриатическо море. Започнала е спасителна операция за евакуирането на 466-те души на борда. 

Частната телевизия "Мега" съобщи, че огънят е тръгнал от гаражното отделение на кораба и бързо се е разпространил. 

Фериботът "Норман Атлантик" плава под италиански флаг, но е взет под наем от гръцката компания "Анек". Той е пътувал от източното пристанище Патра за италианския град Анкона. 

Няма данни за българи на изчезналия самолет на малайзийската авиокомпания "ЕърЕйша"

Няма българи сред пътниците на изчезналия самолет на малайзийската авиокомпания "ЕърЕйша", добавиха от пресцентъра на МВнР.

Индонезия официално оглави операцията по издирването на изчезналия самолет на малайзийската авиокампания "ЕърЕйша", пътуващ от индонезийския град Сурабая за Сингапур, съобщи министърът на транспорта на Малайзия Лиоу Тионг Лай, цитиран от ТАСС.

Малайзийското правителство ще окаже съдействие, допълни Лиоу Тионг Лай, който посети централата на нискотарифната авиокомпания. Самолетът е бил във въздушното пространство на Индонезия, каза още малайският министър. 

По-рано премиерът на Малайзия Мохамад Наджиб бин Тун Хаджи Абдул Разак, съобщи, че "ще бъде оказана помощ при операцията". В същото време, потвърждавайки изчезването на самолета, той заяви, че е "информират подробно за инцидента". 

Сингапурските власти също предложиха помощ на Индонезия при търсенето на изчезналия самолет. Не разполагаме с подробна информация за случилото се, но предложихме съдействие, каза сингапурският премиер Ли Сян Лун. 

Еърбъс А320-200 

Връзката със самолет Еърбъс А320-200 на малайзийската компания "ЕърЕйша" изчезна вероятно в района на остров Борнео над Яванско море 42 минути след излитането от индонезийския град Сурабая. 

На борда му са пътували 155 души, сред които 17 деца, и екипаж от 7 души, допълва ТАСС.

Преди да бъде изгубена връзката с изчезналия самолет екипажът му не е подавал аварийни сигнали, съобщи днес представител на индонезийското транспортно министерство. 

От момента на изчезването на самолета от радарите изминаха над 6 часа и със сигурност той не може да е още във въздуха, допълни същият източник.