На 14 февруари палестински пианист Айхам Ахмад изнася виртуален концерт-протест в София срещу блокадата на "Ярмук"

Как оцелява човек в бежанския лагер, в който се е родил и който е поставен от две години в плътна блокада - месеци наред без достъп до хранителни продукти, с прекъснато водоснабдяване и електричество?

Да оцелееш на предела - без Беър Грилс

Отговор на този въпрос може даде 27-годишният палестинец Айхам Ахмад, учител по музика и баща, който живее в лагера "Ярмук" в Южен Дамаск, Сирия. Той има свой собствен начин не просто да оцелее, а да дори живее пълноценно - след развалините на домове, животи и мечти той свири на своето пиано, разучава с децата песнички и ги насърчава да се усмихват и да обичат живота.

Неговото послание можете да видите в събота, 14 февруари, от 18.00 часа в залата на тенис център "Малееви", където ще бъде осъществена директна връзка по Skype с обсадения лагер "Ярмук" в Южен Дамаск.

Освен концерта, който ще изнесе с децата, които обучава, Айхам ще говори открито за всичко около тази обсада - стотиците дни с прекъснато водоснабдяване, ежедневното спиране на тока, месеците без допускане на хранителни продукти и дебнещите снайперисти.

Да пробием блокадата

Идеята за символичен пробив в блокадата на "Ярмук" чрез концерти директно отвътре в обсадения лагер, предавани по скайп за най-различни точки на земното кълбо, предизвикват голям ефект. Досега такива импровизирани концерти вече е имало в Швеция, Германия и Ивицата Газа.

Организаторите от "Форум за арабска култура в България" споделят, че се надяват с този концерт да изпратят послание на солидарност и любов към онези, които продължават да устояват.

"Ярмук" - кварталът под блокада

"Ярмук" е палестински лагер, който е разположен в Дамаск. След като избухва бунтът в Сирия, палестинците също се разделят на два лагера - в подкрепа и срещу режима. Множество палестинци от квартал "Ярмук" се изказват срещу режима и затова той е поставен под обсада, наложена от силите през 2013 г. Има липса на вода, ток, храна и медикаменти, като дори ООН няма право на достъп.