Според говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова руските хакери са извинение за "някакви собствени поражения и неудачи"

Говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова заяви, че по време на изборите в България руските хакери са били в почивка, съобщава dnes.dir.bg. 

По време на редовния брифинг на Захарова работещият в Русия журналист от български произход Борис Анзов ѝ задава въпрос: 

"Наскоро Русия бе обвинена в това, че руските хакери са повлияли на изборите в САЩ. А изпуснахте изборите в България. Това заради братската дружба ли е?".

"Струва ми се, че в този ден руските хакери просто бяха в почивка. Всъщност, тази тема вече стана смешна. Темата стана удобна за тези, които постоянно оправдават някакви собствени поражения и неудачи. Интересно е, че там, където резултатите съвпадат с интерес на мейнстрийма, руските хакери не са участвали, а там, където мейнстриймът се сблъсква с неочаквани резултати, то там са се намесили руските хакери. Това е някаква много странна логика", отговаря Захарова. 

Самият Анзов показва близко до Захарова отношение, като преди две седмици българска национална носия, ушита специално за нея.

На местните избори в България през 2015 година имаше масирана атака срещу сайтовете на ЦИК, МВР и други държавни институции и тогавашният президент Росен Плевнелиев заяви, че по данни на ДАНС атаките са свързани с Русия. 

Междувременно и в САЩ темата за намесата на руските хакери бе основна по време на предизборната кампания - електронната кореспонденция на щаба на Хилъри Клинтън беше "разбита" и разпространена незаконно.

Източник: dnes.dir.bg