Пловдив се открои като добра кулинарна дестинация

Тази година Пловдив се открои силно като кулинарна дестинация в България - "Хеброс" е "Ресторант на годината Бакхус 2016, Acqua Panna & San Pellegrino". Пловдивският ресторант спечели и втора награда - за "Най-добро обслужване". Всички номинирани и победители в конкурса бяха обявени вечерта на 30 март на специална галавечеря, наречена "6 - Церемония на сетивата".

Kонкурсът се провежда вече 16 години. Ресторантите, които участват, са селектирани от 15-членно жури - специалисти в различни области, обединени от общата си страст към хубавата и качествена храна и умението да анализират преживяването си в ресторанта като клиенти. Кулинарни журналисти и блогъри, собственици на кулинарни училища за любители, хора с академичен профил, експерти от туристическата индустрия, кулинарни пътешественици.

Тази година зад методологията на оценяване и критериите застава и тричленен борд от кулинарни и вино експерти: Андрей Стоилов, Александър Скорчев и Робин Вилареал.

"Две думи имат особено значение за голямата награда "Ресторант на годината": баланс и консистентност - казва председателят на журито Ани Коджаиванова. - Журито търси баланса не само в чинията, но и в цялостното преживяване:

Ресторантът на годината трябва да предлага не просто много добра, качествена и вкусна храна, но и високи стандарти в обслужването, приятна атмосфера, добро съотношение качество/цена, добра листа с напитки.

Оценката на журито и борда на журито показва, че "Хеброс" е отговорил в най-цялостна степен на тези очаквания. Редом с това оценките сочат, че ресторантът се е отличил и с консистентност, т.е. показал е стандарти и способност да поддържа постоянно качество. Оценяваме високо и усилията на "Хеброс" за развитие на устойчиви практики и повишаване винената култура на клиентите."

Останалите победители в отделните категории са:

- Niko’las 0/360 в категория "Дебют 2016"

- Кирил Стоев от ресторант Niko’las 0/360 в категория "Млад готвач", организирана съвместно с HRC Culinary
Academy и "Кариери"

- Meat в категория "Нова вълна"

- "Паваж" в категория "Вкусно място" и "Ресторант на читателите"

- "Преди 10" в категория "Устойчива концепция "Метро"

- Grape Central в категория "Напитки и винена листа"

- Lazy в категория "Авторска кухня"

Наградите бяха обявени на специална галавечеря под мотото "6 - Церемония на сетивата", на която шестима от най-добрите шеф-готвачи приготвиха шестстепенно меню, посветено на шестте сетива.

Водещ на церемонията беше Ради Стамболов, а за музиката и доброто настроение се погрижи джазбендът на Вили Стоянов.

Източник: "Бакхус"