Министърът ги изтегля, за да получи подкрепа за останалите реформи

Текстовете за приватизация на болниците ще отпаднат между първо и второ четене в Закона за лечебните заведения. Това обяви здравният министър Петър Москов в сутрешния блок на Би Ти Ви.

В името на другите реформи

Москов продължава да поддържа идеята и според него забраната за продажба на болници в един момент ще отпадне. Сега обаче той оттегля предложението си, в името на това да получи подкрепа от партиите за другите реформи.

Важни са здравната карта и последващата акредитация на лечебните заведения, заяви той.

Министърът коментира и обвиненията на уволнените директори на болници, като заяви, че те "ходят по телевизиите и обясняват какви прекрасни хора са и колко лош е министърът".

Относно уволнените директори

Москов обяви, че ще подаде сигнал в прокуратурата срещу вече бившия шеф на Окръжна болница проф. Димитър Димитров. Въпреки решение на Управителния съвет на болницата, Димитров е оставил близо 7 млн. лв. в КТБ.

Виж още: Москов: Спрете кафето и цигарите за 3 дни и ще имате пари за вноски

Шефът на болница "Св. Иван Рилски" пък бил отстранен заради обществени поръчки. Москов даде пример с новото ръководство на лечебното заведение, което спряло поръчка за апаратура за 700 хил. лв., осигурило същата апаратура като дарение и поръчало храна за болните за 200 хил. лв. по-малко.

"Целта на реформата е здравеопазването да се хуманизира. Сега всички доплащат - и бедни, и богати, а в бъдеще лечението на социалнозначимите заболявания ще е 100% безплатно", обясни още министърът на здравеопазването.

Източник: Би Ти Ви