Десетилетието, в което са родени родителите на днешните тийнейджъри, има какво да предложи на младите и сега - музикантите "крадат" оттам, а модата за пореден път "цитира"

Ретро, винтидж, (нео)носталгия... Колкото и да ни залива лавината от новости - музика, филми, мода, технологии, - нещо все ни влече назад, към миналото. От дистанцията на времето дори доказаният кич ни изглежда като култов шедьовър.

За някои това е своеобразна археология - пътешествие обратно към "най-хубавите години от нашия живот". За други, по-млади - изследване на непозната територия, където намират неизчерпаем запас от идеи за цитиране и рециклиране.

Видео: "Сен Лоран" - колекцията

Миналата седмица в САЩ един от най-нашумелите и уважавани музикални продуценти - Фарел Уилямс, и канадският певец Робин Тик бяха осъдени да платят близо 7,4 млн. долара заради приликата на хита им Blurred Lines с песен на Марвин Гей от 1977 г.

Двамата признаха, че са я ползвали, но само като източник на вдъхновение. Магистратът произнесъл присъдата, пък се аргументира, че макар мелодията да не е копирана, настроението в двете парчета е идентично...

В модата наричат това "цитиране". Там носталгията по минали десетилетия е и най-очевидна. Сезон след сезон на подиума се редуват тенденции, които сме виждали в младежкия гардероб на нашите майки и баби.

Дори водещи холивудски звезди като Дженифър Анистън понякога избират за червения килим не тоалет от последните колекции, представени на подиума, а "винтидж" модели, които не остаряват с времето.

През пролет-лято 2015 отново се връщаме към 70-те. Сред тенденциите, изброени във "Вог", са цветът "каки", хипарският лукс, гащеризоните, денимът, материите с металически отблясък, еклектиката, роклите тип "балерина", попартът.

Фотогалерия: Мъжете и жените на "Прада" за пролет-лято 2015

"За модата това са били години на мащабни идеи, хората са живеели нашироко и не им е пукало от нищо. Днес сякаш сме по-консервативни и буквално се крием в дрехите си", смята Майкъл Уилкинсън, художник по костюмите в "Американска схема" (2013).

Това е само един от филмите, които напоследък пресъздадоха с успех не само събития от 70-те, но и тогавашния стил. Фонът, естествено, е музиката от онези години, която днес е не по-малко култова.

Доказа го и най-популярният саундтрак към игрален филм през 2014 г., продаден в над милионен тираж само в САЩ: сборната касетка на Звездния повелител / Питър Куил от "Пазители на Галактиката".

Героят на Крис Прат е отгледан на Земята и уокменът от детството е негов спътник във всичките му космически приключения.

Виж още: Плочата умря, да живее плочата!

Сред изпълнителите в старата аудиокасета, събрала песните от младостта на майка му, са Дейвид Боуи, "Тен си си", "Рънауейс" и "Джаксън файв", на които танцува мъничкият Грут - а Ain't No Mountain High Enough загатва, че продължението може да е озвучено с музиката от най-революционното десетилетие, 60-те.

Виж още: Песните на "Миньоните" - 12 култови парчета от 60-те години