Служебният здравен министър определи работата на предшественика си като "нормативен хаос" и "административна безпомощност"

"Реформата" на Петър Москов е нереформа. След него здравната система е затънала с 411 млн. лв., дългове, имаме рекорден брой чакащи в централизирания регистър, а закупените апаратури и софтуер за пръстовия идентификатор най-вероятно отиват на боклука.

Това стана ясно от интервю на служебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев в сутрешния блок на Би Ти Ви. 

От административните актове на Министерството на здравеопазването 31 са оспорени във ВАС, 21 не са издадени, а 9 са забавени, каза Семерджиев, и определи това като "нормативен хаос" и "административна безпомощност".

Здравният министър също така обяви, че ще търси механизъм за отмяната на пръстовия отпечатък за прием и изписване от болница. 

"Отмяната вече е факт след решение тричленния състав на ВАС, актът на Москов е нищожен. В случая имаме злоупотреба с власт, на практика самоуправство", изтъкна Семерджиев.

Той обяви също така, че възнамерява да се върне около концепцията с електронна здравна карта.

Москов твърдеше, че е спестявал по 1 млн. лв. на ден през ноември, когато беше въведен пръстовият отпечатък. Според отчетите на НЗОК обаче през ноември разходите са увеличени със 112 927 лева, посочи министърът.   

Семерджиев оспори твърдението на Москов, че за въвеждането на пръстовия отпечатък не са похарчени пари на данъкоплатеца. Болниците бяха принудени да купуват скенери, а НЗОК беше принудена силово да похарчи пари за софтуер. Този, който е направил незаконен разход, трябва да отговаря това, намекна служебният министър.

Той каза, че в резултат имаме намаляване на достъпа до здравеопазване и следователно увеличаване на чакащите - за първи път в историята на България имаме над 3500 човека централизирана листа на чакащите.

По думите му в края на декември под натиска на Москов надзорът на Здравната каса е взел решение да намали лимитите на болниците, за да отчете по-малко разходи. "В резултат на това започваме 2017 г. със 72 милиона дефицит - 50 милиона отложени плащания от 2016 г., които през януари вече са изплатени, а още 20 ще бъдат изплатени през февруари", каза министърът.

411 млн. лева са дълговете в здравеопазването към 2016 г., съобщи още Семерджиев.

Той отбеляза, че е затлачен проектът за спешната помощ  със средства от ЕС. Опитваме се да го раздвижим. Предвидени са доста средства, така че ще има инвестиции в линейки, апаратура и обучение на персонала.

Още в петък Семерджиев обяви, че здравната система е в такъв нормативен хаос, в какъвто никога досега не е била.

По време на първата си пресконференция като служебен министър Семерджиев заяви, че няма да самоуправства като предшественика си, а ще инициира среща с всички заинтересувани страни, които ще се произнесат дали искат да остане пръстовия идентификатор. По време на управлението на Москов дълговете на държавните болници са скочили от 342 млн. лв. на 411 млн. лв., информира служебният министър. По негови думи това говори за лошо управление от страна на Москов.

В началото на миналата седмицата Семерджиев разпореди проверка на обществената поръчка за ваксини, на стойност 27 млн. лв., която предшественикът му Петър Москов обявил в последния си работен ден като министър. 

Тя предвижда закупуването на шест, пет и четиривалетни ваксини срещу дифтерия, коклюш, тетанус, полиомиелит и хепатит В, както и закупуване на серуми срещу бяс и коремен тиф.

Източник: Би Ти Ви