Министерството на отбраната създава регистър на младежи, които да бъдат призовани при нужда

Всички младежи, които не са ходили в казармата след отмяната на наборната военна служба, минават на отчет към българската армия.

С промени в Закона за резерва се "прецезира" възрастта на гражданите, които се водят на военен отчет, като стане задължително за всички българи на възраст от 18 до 32 години. Идеята на министерството е по този начин резервът за военно време, който става все по-малък след въвеждането на професионалната армия, да бъде попълнен. 

Това става ясно от съобщение на МО за готвените промени, пише в. "Сега". Самите промени все още обаче не са публикувани.

След премахването на наборната служба в резерва се зачисляваха само мъжете, които са минали казарма, и бившите военни. С професионализацията на армията бяха отменени и военните комисии, на които се явяваха всяка година момчетата в гимназията. Така няколко поколения не бяха зачислени в окръжията и реално във военно време е невъзможно да бъдат мобилизирани. С промените военните целят да попълнят именно този законов вакуум.

"Мотив за това е обстоятелството, че с отпадането на наборната военна служба възможностите за попълване на въоръжените сили във военно време са силно ограничени. Това води до необходимост от определяне на по-широк кръг от български граждани, които трябва да се водят на отчет и да се извикват във военно време за военна подготовка за защита на отечеството", обясняват и от Министерството на отбраната.

Виж още: На 67-о място сме по военна сила​

"Няма да мобилизиране когото и да е. Касае се за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, който предвижда резервът да бъде попълнен под една или друга форма. Резервът в Българската армия е доброволен или задължителен, но ние не говорим за резервисти в този случай", заяви министърът на отбраната.

Ненчев увери, че се набират резервисти на доброволен принцип, като организират за това съответните обучения.

"Ние правим един регистър на всички младежи. Това е нормално, всяка една държава има такава практика, просто ние ще вземем тези списъци от служба ГРАО и ще разполагаме с тях. Те са необходими в случай на недай си Боже на война или конкретно напрежение. Ако това се наложи, те ще бъдат призовани и ще бъдат обучени. На този етап подобно нещо не се предвижда", обясни военният министър. 

"Просто ние искаме да разполагаме със съответната информация - колко от тези младежи, в каква възраст и в каква позиция са, нищо повече. Списъците ще вземем от ГРАО, няма да ги каним да бъдат регистрирани, няма да имаме срещи с тях - това е необходимо за наша информация. Все пак Българската армия е отговорна за националната сигурност и териториалната цялост на страната", коментира още министър Ненчев.

Виж още: Около половината българи не биха се сражавали за страната си​

По идея на ГЕРБ беше възстановено военното обучение, но сега то е доброволно. През последните години обаче все по-често се чуват гласове към връщане на казармата. Те се увеличиха с нарастване на броя на конфликтите около нас.

Източник: в. "Сега"