Образованието е единственият билет за бъдещето на България, напомни бившата еврокомисарка в първото си интервю начело на МОН

"Реформите в областта на образованието са въпрос на кураж. Ще работя с всички, за да може да кажем, че имаме една обща национална цел", заяви вицепремиерът Меглена Кунева пред журналисти в парламента след избирането й за министър на образованието и науката.

Българското образование трябва не просто да излъчва стабилност, а да има визия, категорична бе тя и благодари на всички, подкрепили "намирането на изход за българското образование,".

"Състезаваме се с времето, с качеството, с Европа. Въпросът вече не е дали един университет или училище е по-добро от друго в България, въпросът е дали е по-добро от тези в Европа и света", заяви още Кунева.

Тя декларира, че е наясно с проблемите в сектора, и ще работи прозрачно, в диалог с всички заинтересовани от промените в образователната система.

По-късно Кунева даде и първото си интервю като просветен министър пред Димитър Цонев в "Още от деня" по БНТ, където увери: 

"Аз няма да разпилея и частица от свършеното. Държава се гради камък по камък, тухла по тухла във всяка една област. Не подценявам всички усилия, които министър Танев е направил дотук, сигурна съм, че може да се надгражда.

Заради кратките срокове обаче аз ще събера екипите да видя имат ли волята да го свършат и подготовката. Трябва да направим наистина много точен анализ какво е постигнато, за какво има готовност и да настъпим педала.

Ние трябва да сме убедени, че сме дали най-доброто за децата, а цялата система се крепи на това децата да са добре образовани, да се чувстват добре, да сме сигурни за бъдещето им - и то минава през образование..."

Новоизбраната министърка, която беше и първият български еврокомисар, допълни: "Не мога да простя, че ние загубихме толкова много енергия в първите години членство на ЕС. Това е единственият билет за бъдещето на България - образованието. Няма как да не ви кажа, че цялата икономика, всички работни места се крепят на интелигентен растеж. Каква икономика ще прави България, ако нямаме добро образование?"...

"И Патриотичният фронт, и АВБ показват в някои случаи липса на непоследователност, липса на настойчивост в това да работят заедно, за да могат да се уплътнят целите, резултатите, които партиите са си поставили", коментира още вицепремиерът относно начина, по който протече гласуването на кандидатурата й в парламента.

Формулата засега работи, издържаме различни тестове - днес беше поредният, отбеляза тя и напомни, че за нея няма повече власт, но вече има повече отговорности.

За да се изгражда образът на България през XXI век, се минава през образованието, което го прави най-важната сфера, добави новата министърка. Това дава самочувствие на нацията, това дава самочувствие, че сме конкурентоспособни, заяви тя и подчерта, че в тази област има нужда от устойчива работа.

При добра организация, при много ясен ангажимент на специалистите и администрацията, при ясни канали за комуникация с обществото, при добро обяснение на това, което вълнува всички, ние трябва да получим подкрепа и да сме сигурни, че сме дали най-доброто за децата, подчерта приемничката на Тодор Танев в кабинета "Борисов II".

Източник: БНТ