Въпреки загубите на провинциални избори от последните месеци, допитванията сочат, че германците са склонни да ѝ дадат нов мандат

Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел ще се кандидатира за четвърти мандат на парламентарните избори през 2017 от името на своя Християн-демократически съюз и на Християн-социалния съюз, съобщава Би Би Си.

На вчерашното заседание на ръководния орган на Християн-демократическия съюз (ХДС) Меркел е уведомила за партийните членове за решението си.

Общите избори в Германия се очаква да се проведат през септември 2017 г., а вътрешните избори в ХДС са на конгреса на партията, който се провежда през декември.

ХДС претърпя серия загуби на провинциалните избори, но въпреки това допитванията показват, че Меркел се ползва с доверието на германците. 

Последно изследване на института "Емнид", цитирано вчера от "Билд ам зонтаг", показва, че 55% от участвалите в сондажа са били склонни да дадат на Ангела Меркел дадат нов мандат, докато 39% са били против. Обратът е изненадващ, защото до края на август половината от германците се изказваха против оставане на власт на Меркел и само 42% заявяваха, че биха я подкрепили за четвърти път.

В обещанията си за следвания мандат Меркел обеща да увеличи инвестициите в инфраструктура през следващата година, но с уговорката, че няма да взема нови заеми, които да се плащат от идните поколения

Германия отчита голям бюджетен излишък, устоя на натиска на европейските си партньори да увеличи разходите, за да помогне за укрепване на растежа в еврозоната, а миналата седмица Европейската комисия призова страната да харчи повече идната година. В седмичното си обръщение Меркел посочи, че правителството ѝ ще увеличи разходите за пътища, железници и широколентов интернет, както и за образование. 

Тя възнамерява да раздели допълнителните постъпления от данъци между инвестиции в инфраструктура, данъчни облекчения и по-големи разходи за сигурността. Меркел каза също, че иска да увеличи разходите за отбрана, особено след президентските избори в САЩ. Германският парламент ще обсъди проектобюджета на правителството тази седмица.

Междувременно социалдемократът Мартин Шулц, който е председател на Европарламента, опроверга слуховете, че ще се кандидатира за канцлерския пост на Германия, след като на 17 януари изтече мандатът му в ЕП и определи подобни твърдения като пълна глупост.

Източник: Би Би Си