20 хил. полицаи охраняват форума на високо равнище, където е насрочена и първата среща между Путин и Тръмп; 10 хил. протестиращи влязоха в нови сблъсъци със силите на реда, докато пристигаха ВИП гостите

ЕС и 19 индивидуални държави съставляват групата на 20-те най-развити и изгряващи икономики, сформирана през 1999 г.

От държавите членки на Европейския съюз в състава й влизат Франция, Германия, Италия и Великобритания, а от останалите региони: САЩ, Канада, Аржентина, Бразилия и Мексико, Саудитска Арабия, Турция, Русия, Индия, Китай, Индонезия, Япония, Южна Корея, ЮАР и Австралия. 

Тазгодишната среща на лидерите им на 7 и 8 юли е в родния град на германския канцлер Ангела Меркел.

Благодарение на своето пристанище Хамбург е символ на свободната търговия от векове насам - и е предопределен да домакинства тази среща, мотивира се тя.

Виж още: Хамбург - пристанище на повече от осем века

Панаирната палата Hamburg Messe в центъра на града е основният сборен пункт за разговорите. Броят на участниците във форума достига 10 хил. души, сред които над 4800 акредитирани представители на медиите от 65 държави. 

Прожекторите са насочени към американския президент, който трябва да проведе първата си среща със своя руски колега Владимир Путин. Той вече разговаря цял час с домакинята си - по проблемни теми като Северна Корея, Близкия изток, войната в Източна Украйна.

Същевременно Меркел е организирала предварително държавите в обединен фронт по въпроса за климатичните промени, за да противостоят на Доналд Тръмп, който неотдавна официално изтегли САЩ от Парижкото споразумение, отбелязва Би Би Си.

Виж още: Бъдещето на западната цивилизация е изложено на риск, предупреди Тръмп

Най-голямото предизвикателство за града домакин е сигурността. За опазването й са мобилизирани 20 хил. представители на силите на реда. От няколко дни насам те потушават с водни оръдия безредиците по време на антиглобалистките демонстрации, които винаги съпътстват сбирките на Г-20.

В сряда обаче се състоя и мирен протест на "зомбита", които призоваваха обществеността да се отърси от апатията.

По данни на властите към Хамбург са се насочили 8000 екстремисти със самоделни оръжия, сред които пожарогасители, заредени със запалителна течност, и прашки. В първия ден от работата на форума целта на протестиращите е да не допуснат лидерите да влязат на срещата. Броят на демонстрантите се очаква да достигне 100 хил.

Заради сигурността и високите разходи (поне 150 млн. евро) германският външен министър Зигмар Габриел вече предложи срещите на Г-20 да се провеждат в централата на ООН в Ню Йорк вместо в държавата, която е ротационен председател.

Сред фокусните теми са въпроси от глобалната икономика, търговията, регулацията на финансовите пазари и фискалната политика, които неизменно присъстват в дневния ред след финансовата криза през 2008-2009 г. 

Политиките в областта на климата, енергетиката и устойчивото развитие са друга важна част от дневния ред, а домакините са включили в дискусиите и други актуални предизвикателства като борбата с пандемиите, безопасността на работното място, кариерното развитие на жените, начините за справяне с миграцията, перспективите пред африканските икономики.

Освен официалната част, за ВИП гостите е организиран и концерт в новата сграда на филхармонията (Elbphilharmonie), открита през януари в района на пристанището. 

Президентите на САЩ, Русия, Франция, Китай - Доналд Тръмп, Владимир Путин, Еманюел Макрон, Си Дзинпин, премиерите на Великобритания и Япония - Тереза Мей и Шиндзо Абе, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш са поканени на концерт на държавната филхармония на Хамбург под палката на американския диригент Кент Нагано.

Преди да седнат на съвместна вечеря в залата за рецитали в петък вечерта, лидерите ще слушат Деветата симфония от Лудвиг ван Бетовен в изпълнение на оркестъра заедно със солисти и хор на местната опера.