Германският канцлер отново пое задължение да не допусне повторението на мигрантската криза от миналата година

Германският канцлер Ангела Меркел се обяви за забрана на бурките в страната, където това е възможно по законов път, съобщава "Индипендънт".

Това стана вчера на конгрес на Християндемократическия съюз в гр. Есен, което ѝ даде нов двугодишен мандат като лидер. 

В речта си към съпартийците канцлерът се обяви за пълна забрана на покриващото изцяло лицето, където това е възможно според закона. 

През април вътрешният министър Томас де Мезиер, който е сред най-близките съюзници на канцлера, също застана зад ограничена на забраната на бурките на обществени места.

Германският канцлер Ангела Меркел отново говори за поетото от нея задължение да не допусне повторението на мигрантската криза от миналата година. По време на конгреса на ръководената от нея партия Християндемократичен съюз (ХДС) в град Есен, тя пак обеща това да не се случи.

"Положението от есента на 2015 г. не може и не трябва да се повтори. Това е и си остава моя политическа задача. И върху това ние работим в продължение на месеци", изтъкна Меркел.

Тя подчерта също необходимостта да се запази мигрантската договореност между ЕС и Турция, която пое задължението да задържа мигрантските потоци. Миналата година в Германия влязоха около 890 хил. бежанци и мигранти.

Конгресът на ХДС в Есен избра Меркел за девети поред 2-годишен мандат с 89,5% от делегатите. Тя ръководи партията от 17 г. Преди 2 години за нея глсуваха 96,7% от делегатите. Най-добрият ѝ резултат е 97,9 %, а най-слабият 88,4%.

Източник: в. "Сега"