БХК е поел защитата на жената

Млада майка, кърмеща бебето си на пейка в мол в столицата, е била поканена от охранител да преустанови кърменето, защото причинява неудобство на останалите посетители на центъра. Сега тя завежда дело срещу мола, като тя ще получи правна защита от Българския хелзински комитет (БХК).

Инцидентът

"Детето ми заплака, защото беше изморено и гладно. Естествената ми реакция беше да го накърмя и така да го успокоя бързо. Не вярвах, че някому това може да бъде неприятно", обяснява майката - Деница Панайотова.

Жената е подала веднага жалба до управата на мола, но началникът на охраната на търговския център потвърждава, че кърменето на територията на търговския център е нежелателно и гледката на кърмещи жени възмущавала другите клиенти на центъра.

Виж още: Кърмените деца са по-интелигентни

Подадената от Панайотова жалба не получава писмен отговор. Всичко това кара майката да се чувства унизена, въпреки че тя е убедена, че е направила най-доброто за детето си като го е накърмила.

Кърменето като естествено състояние на майката

Според БХК кърменето на обществено място следва да се възприема като естествено състояние на майка, грижеща се за бебето си, и действията на охраната на мола са проява на дискриминация, като искът на младата майка е базиран на нарушение на правата ѝ въз основа на Закона за защита от дискриминация.

Източник: Би Ти Ви