Разкритията показаха и тежък пробив в националната сигурност на България

Програмата достъп до информация (ПДИ) връчи голямата награда "Златен ключ" на Мартин Димитров, адв. Петър Славов, Иван Иванов и Георги Ганев за направените от тях по-рано тази година разкрития, които показаха, че проектът Южен поток се подготвя като тотален руски монопол - с високи цени на тока и парното, и срещу интереса на българските граждани.

Разкритията показаха и тежък пробив в националната сигурност на България, тъй като БСП внесе и гласува на първо четене в парламента законодателни промени, разписани в Кремъл и бетониращи руския газов монопол.

Благодарение на направените разкрития проектът "Южен поток" беше спрян от ЕК и, поне официално, и от българското правителство.

ПДИ отчете, че направените разкрития са от особено голяма обществена значимост и интерес. Наградата е особено актуална в момента, понеже в края на миналата седмица Мартин Димитров и Петър Славов изнесоха още нови данни по темата "Южен поток", разкриващи нов скандален опит за заобикалянето на наложените забрани и европейското законодателство. Много обезпокоително е намерението българската държавна газопреносна мрежа да бъде предоставена изцяло на чужд корпоративен интерес.

Виж още: За силата на преференцията, реформите и бъдещето, което България би могла да има

Мартин Димитров и Петър Славов призоваха публично министърът на икономиката и енергетиката - Васил Щонов, към незабавни действия в защита на българския интерес.

Платена публикация