Решението е взето с оглед сигурността на кралството

Дебатът за бурките е една от водещите теми в Европа за миналата година, а през 2017 г. тепърва се очаква да се разрази отново. На места, включително и в България, фереджетата бяха забранени. Тенденцията очевидно е възприета и от Мароко. 

Кралството забрани производството и продажбата на бурки, закриващи изцяло женското лице. Макар и все още да няма официално съобщение на властите, местни медии посочват, че мярката трябва да влезе в сила още тази седмица.

Според високопоставен служител на вътрешното министерство също така е забранен и вносът и рекламата на бурките в северноафриканското кралство. 

Решението е взето заради притеснения за сигурността, "след като бандити многократно използват тази дреха за извършване на престъпленията си", посочва още служителят.

По-голяма част от жените в Мароко носят хиджаб, който не покрива лицето. Самият крал Мухамед VI предпочита по-умерена версия на исляма.

Видео: "Харесваме парите им, но бурките им - не"

Никабът, оставящ процеп единствено за очите, се носи в някои салафистки части на страната и по-консервативните региони на север. Именно оттам редица джихадисти заминават за Сирия и Ирак, където се сражават в редиците на терористични групировки.

Според някои медии властите вече са провели информационни кампании за новата забрана в търговски части на град Казабланка. В южния град Тарудант търговците също са получили разпореждане да спрат продажбата и производството, както и да унищожат до 48 часа цялата си налична продукция.

Новата мярка, макар и да не е официално потвърдена от властите, предизвика възмущение в салафистките кръгове в страната, където се появиха притеснения, че забраната може да се разшири и да включва и никаба.