Съвети от тийнейджъри към родители какво да избягват в социалните мрежи

Като родители ние сме изтъкани от добри намерения, но в периода на пубертета комуникацията с децата се обърква. Днес, когато всички сме в социалните мрежи, нещата са още по-сложни. 

Колежките от Nie-Jenite предлагат кратък пътеводител какво да избягваме, ако не искаме да засрамваме децата пред приятелите им. Списъкът е съставен от тийнейджъри:

1. Разговорът

Всеки тийнейджър трябва да изтърпи "разговора", преди да му бъде разрешен достъп до интернет: следва поток от предупреждения "да не се сприятеляваш с никого, когото не познаваш действително" или да "не постваш неща, от които после ще се чувстваш засрамен".

Родителите казват неща, които децата вече знаят, но пропускат да ги предупредят за наистина гадните неща - като подигравки на тема външен вид или интернет порнография.

Виж още: Родители мечта

2. Лицемерие

"Никакви телефони на масата", казват някои родители и в същото време си проверяват електронната поща, прогнозата за времето или футболните резултати, а през това време децата трябва да вечерят в неловка тишина.

Или изказвания от типа: "Представяш ли си колко добър щеше да си по английски, ако прекарваше толкова време над учебника, колкото в "Инстаграм" - може да е вярно, но е безсмислено да го казвате.

3. Самохвалство

Фейсбук статус: "Майка на две прекрасни дъщери, и двете надарени музикантки, спортистки и отличнички" или скорошен статус "Страхотно забавление за всички със семейна игра на "Скрабъл". Само дето е забравила да спомене, че дъщеря №1 от два месеца е зарязала уроците по флейта, а дъщеря №2 току-що е била скъсана на изпитите, а играта на "Скрабъл" е завършила с караници и сръдни само защото са опитали да напишат някоя жаргонна дума.

Виж още: Децата не са готови за социалните медии преди 13

Родителите използват "Фейсбук", за да имитират щастлив семеен живот, което е странно и обременително.

"Толкова съм горда с моя син/дъщеря и неговите/нейните отлични оценки" заслужава специално внимание. НЕ ГО ПРАВЕТЕ!

4. Не използвайте "Фейсбук", да общувате с децата си

Да изпишете на стената на детето си: "Пиленце, днес сутринта ми изглеждаше притеснено, надявам се всичко да е наред. Любов, мама" и всичките му приятели да го видят - това вероятно е най-лошото нещо, което можете да погодите на детето си. Ако подобно съобщение все пак ви се струва толкова трогателно - използвайте формата за лични съобщения, а не стената.

Друго, което не бива да правите, е да споделяте семейн снимки, на които го има и тийнейджърът.  А когато той се опитва да ви обясни, че сте го засрамили, не излизайте с довода: "Ама ти през цялото време качваш селфита".

Виж още: Родители, прегръщайте си децата, не се знае какво може да излезе от тях

Родителите не разбират, че всяка снимка, която юношата качва, се подлага на безмилостен скрийниг. Не се заблуждавайте от себененавистни откровения като "OMG колко гадно изглеждам #IHateMondays."

Грешка е да харесвате снимките на приятелите на децата си. Фейсбук бутонът "Харесва ми" не означава непременно, че харесвате нещо. В случая ще се тълкува като нахално пъхане на носа. Представете си как някой съученик на сина ви заявява на всеослушание: "Хей, майка ти е харесала една от петъчните ми снимки" - гадно, нали?

5. Недоразумения в "Туитър"

Хаштагът ви позволява да категоризирате постовете си по ключова дума и така дава възможност на някого да ги вижда. Нелепо е да поствате нещо като #Уикенд със страхотното ми семейство #як купон #пийване+хапване #хубаво време.

6. Недоразумения с WhatsApp

WhatsApp служи за писане на кратки статуси, видими за всеки, който има телефона ви. Това не е място за споделяне на дълбоки откровения или остроумни цитати от филми. Тийнейджърите го използват първосигнално, за да пишат неща от типа: "Здрасти, крюто, аз използвам WhatsApp." Тъй че недейте пък вие да го използвате, за да пишете: "Аз не съм обикновена майка, аз съм готина майка" - всичките съученици на детето, които по някаква причина имат номера ви, ще го видят. Кофти момент.

Виж още: Когато крясъците не помагат

7. Недоразумения с "Инстаграм"

Тук границата между интересно и претенциозно е много тънка. Всеки тийнейджър прекарва много време в обмисляне какъв текст да сложи над снимката си, но родителят е по-добре да се въздържа от подобни неща: ваза с нарциси и стихотворение на Уърдсуърт отдолу, туристическа снимка на Айфеловата кула с надпис "Толкова е величествена" или гръцкото знаме и "Какво мислите за Грекзит?" - това не е окей.

P.S. "Инстаграм" е най-лошото място за академични или политически дискусии.

8. Научни съвети

Колкото и да сте загрижени, не казвайте на сина си, тийнейджър, да не си носи телефона в джоба, защото това води до безплодие, или на дъщеря си да махне екрана, защото няма да се наспи хубаво.

Използването на "научни" аргументи, за да ограничите използването на устройства, само ви кара да звучите глупаво.

Виж още: Направете подарък на детето - научете го да чака!

9. Шпиониране

Надничането в телефона на детето е грозно нарушаване на личното пространство. Ако искате да знаете нещо, питайте. Да надничате без позволение означава, че не вярвате на децата си.

Източник: Nie-Jenite.bg