Ракета, изстреляна от проруските сепаратисти, е свалила боинга на авиокомпания "Малайзия еърлайнс". Това е основната версия, по която работят следователите, съобщава в. "Гардиън".

Вече е известно, че в района на трагедията е имало украински военно-транспортен самолет, уточнява АП

От месеци проруските сепаратисти, благодарение на предоставеното им от Москва ПВО въоръжение, успешно свалят военни хеликоптери, самолети и изтребители на украинската армия, отбелязват експерти, цитирани от британския в. "Телеграф".

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън обяви, че малайзийският самолет е бил свален и обеща помощ на Киев в разследването. Американският президент Барак Обама е разговарял с холандския премиер Марк Рюте и е заявил, че Вашингтон е за бързо и безпрепятствено разследване на катастрофата с малайзийския самолет, съобщиха от Белия дом.

От Пентагона заявиха, че американски части, които се намират в региона, имат неоспорими доказателства, че става въпрос за изстрелване на ракета, уточнява Fakti.bg.

До останките и в радиус до 15 км вече са открити десетки тела, съобщи "Ройтерс".

От своя страна сепаратистите в Източна Украйна обявиха, че са готови да обявят тридневно примирие, за да улеснят разследването на самолетната катастрофа на малайзийския самолет. Те посочиха, че са готови да осигурят коридор до мястото на сваления самолет.

Руското министерство на отбраната изрази съмнение в изявленията на Киев, че проруските сепаратисти стоят зад свалянето на пътнически самолет.

Владимир Путин: Властите в Киев и тяхната неотстъпчивост да започнат преговори са отговорни за катастрофата

Трагедията със сваления над Източна Украйна малазийски самолет трябва да бъде разследвана много внимателно, заяви Владимир Путин, предаде РИА Новости. По този начин държавният глава на Русия коментира гибелта на 298 души. Той също е изразил своите съболезнования на холандския премиер Марк Рюте. 

Свалянето на Боинга предизвика поредната словесна баталия между властите в Украйна и проруските сепаратисти. Правителството на Арсений Яценюк в Киев обвини отцепниците за трагедията. Сепаратистите от своя страна заявиха, че не разполагат с въоръжение, с което могат да свалят самолет на такава височина.

Малайзийският премиер Наджиб Разак призова съдът бързо да накаже виновниците за катастрофата на малайзийския самолет, ако се докаже, че той е бил свален.

Евроконтрол затваря въздушното пространство на Украйна

С нареждане на Евроконтрол (Eurocontrol) е закрито въздушното пространство над Украйна за граждански самолети, съобщи ИТАР-ТАСС, която цитира директора на общоевропейската организация на диспечерите Титгат Люк.

В момента почти всички чужди авиокомпании избягват въздушните коридори в източната част на страната.

Катастрофата със сваления над Донецк боинг на "Малайзия еърлайнс" обезглави борбата със СПИН

Близо стотина от 283-мата пътници на борда са били изявени учени, лекари, експерти и активисти от кампанията за борба с ХИВ.

Те са се качили на полет MH17 от Амстердам до Куала Лумпур, откъдето трябвало да продължат до австралийския град Мелбърн, където в неделя да открият конференция на Международната асоциация срещу СПИН (IAS). 

Началото на конференцията е било планирано за 20 юли, сред гостите е бил поканен и бившият американски президент Бил Клинтън. От Международната асоциация срещу СПИН съобщават, че сред загиналите учени е бившият председател на организацията холандецът Юп Ланге.

Припомняме, че самолет "Боинг 777" на "Малайзия еърлайнс" се разби в Източна Украйна, в района на Донецк, на около 60 км от руско-украинската граница.Самолетът е трябвало да навлезе в руското въздушно пространство около 16,20 ч. на 17 юни.

На борда е имало 280 пътници и 15 души екипаж, всички са загинали. От тях 154 са били холандци, 27 австралийци, 38 граждани на Малайзия, 11 индонезийци, както и французи, белгийци, британци, германци, филипинци. Все още не е потвърдена националността на 47 от загиналите. Сред пътниците е имало 80 деца.

И двете черни кутии са открити. Едната е тази, която записва техническите параметри на самолета, а другата - разговорите между пилота и контролната кула.