Европейската комисия, Европейският парламент и Съветът на ЕС постигнаха споразумение за премахване на роуминг услугите на територията на ЕС

От 15 юни 2017 г. можем да звъним свободно до всички страни в ЕС, без да ни се отчита роуминг.

След дълго заседание Европейската комисия, Европейският парламент и Съветът на ЕС постигнаха споразумение по предложеният от ЕК план за единен пазар в областта на далекосъобщенията, предаде "Ройтерс".

По този начин от 15 юни 2017 г. потребителите ще плащат една и същата такса за телефонни разговори и достъп до интернет, както у дома, така и когато пътуват в ЕС.

Отвореният интернет

Ще бъдат въведени строги правила за отворения интернет (неутралност на мрежата), които да защитят правото на всеки европеец на достъп до интернет съдържание.

Според постигнатото споразумение доставчиците на данни ще трябва да осигуряват неутралност на интернет, но не им е предоставена пълната свобода да използват определени практики.

През следващите няколко месеца споразумението ще бъде предложено за одобрение от държавите от ЕС. Преди броени дни еврокомисарят Гюнтер Йотингер обяви, че очаква роумингът в ЕС да отпадне до 2017 г.

Виж още: Как да се откачиш от Мрежата, когато пътуваш?

Тези мерки ще бъдат допълнени от амбициозна реформа на европейските правила в областта на далекосъобщенията през 2016 г., съобщиха от ЕК.

Източник: Европейската комисия, "Ройтерс"