Скулптурите от монумента "1300 години България" вероятно ще бъдат изложени в Музея на социалистическото изкуство

Най-късно до началото на следващото лято паметникът "1300 г. България" пред НДК трябва да бъде премахнат, съобщават от Столичната община. 

Засега не е ясно какво ще се случи с монумента след неговото отстраняване. Вероятно обаче бетонната структура ще бъде разрушена, а скулптурите, които сега са прикрепени към нея, ще бъдат изложени в Музея на социалистическото изкуство.

Самият паметник се руши и мястото около него е оградено с цел запазване безопасността на хората.

Решението за премахването на паметника беше взето от Столичния общински съвет още през 2014 г., а на негово място да бъдат възстановен мемориалът на Първи и Шести софийски пехотен полк. Срещу това решение бяха пуснати няколко жалби в съда, но голяма част от тях отпаднаха на няколко инстанции.

Едната от жалбите беше от автора на паметника - проф. Веселин Старчев, според когото това е престъпление срещу изкуството и авторското право. 

Монументът "1300 години България" е построен пред НДК в средата на 70-те години на ХХ век от комунистическата власт и споровете за съдбата му се водят от 15 години. 

От Войнишкия паметник са останали няколко паметни плочи с имена на загиналите, както и оригиналният лъв, който се пази във Военноисторическия музей. В оригиналния вариант статуята е поставена между три масивни и високи стени, разположени П-образно, върху които са изписани имената на 3000 души. 

Източник: БНТ