"Ние нямаме амбиции да сме част от управлението на страната. Никой по никакъв повод няма да види ДПС в какъвто и да е формат, в едно с националпопулистки, антисистемни партии. Това е абсолютно категорично", заяви Лютви Местан

"Няма да мине опитът да се представи това управление като чисто дясно, двупартийно на ГЕРБ и Реформаторския блок, защото е 4-партийно управление по своята същност. Няма как да се получи или да се увенчае с успех опитът Патриотичният фронт да се представи като модерен патриотизъм или нещо по-различно от "Атака",  каза лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от БНР, след консултациите на партията при президента.

Подкрепа от Патриотичния фронт

"Споделихме категоричното си несъгласие с основния вариант на съставяне на правителство, което се обсъжда през последните дни, а именно по отношение на формулата 2+2 - двупартийно правителство, което обаче ще се подкрепя от Патриотичния фронт и АБВ и не просто ще се подкрепя, а подписите на лидерите на тези две политически сили ще стоят редом до подписа на мандатоносителя и на втората дясна политическа сила", каза още Лютви Местан. 

Антиевропейски и антинатовски сговор

"Заявихме пред президента, че тази формула на властта не може да се определи като управление на двупартийно коалиционно малцинство. За нас този сбор аритметически между ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ е не просто безпринципен аритметически сбор, а е откровен антиевропейски и антинатовски сговор, който не може да бъде подкрепен от ДПС. Има огромен риск, ако този вариант на управление се реализира, България за първи път да се отклони от своя избор да се развива като последователна евроатлантическа държава", допълни Местан.

300 дни толеранс 

"Ако Бойко Борисов намери сили в себе си да предложи вариант на правителство, ако той предложи формула на кабинет с ясен цивилизационен профил и потърси мнозинство по определени теми, тогава той ще има насреща си ДПС, което, без да поставя каквото и да е условие за участие във властта, да подкрепя политики, които са в полза на националния интерес", каза Местан.

Готови сме не на 300, а на 600 дни толеранс за правителство с ясен евроатлантически профил, подчерта Местан.