Публиката зад Океана харесва най-много Кейти Пери, Джони Деп, "Касъл" и финалния филм за Хари Потър

Да, знаем, че сезонът на филмовите награди започна най-успешно за "Меланхолия", The Artist и "Дървото на живота". Тези филми обаче нямат шанс в номинациите за наградите People's Choice Awards, защото в случая думата има масовата американска публика. А тя харесва...

Джони Деп

Четвъртият филм за карибския пират Джак Спароу и алкохолизираният журналист от The Rum Diary (Дневникът на едно пиянде) му донесоха за пореден път званието "любим киноактьор", и то в конкуренция с млади звезди като Даниел Радклиф ("Хари Потър") и Робърт Патинсън ("Здрач").

Сред номинираните бяха още Хю Джакман, който спечели приза при екшън звездите, и Райън Рейнолдс, чието превъплъщение в "Зеленият фенер" му спечели отличието за екранен супергерой.

А за Джони Деп имаше приз и в още една категория: за глас на анимационен герой. Неговият хамелеон от "Ранго" на реж. Гор Вербински (заснел първите три "Карибски пирати") е фаворит и за "Оскарите".

Съперници му бяха кунг-фу пандата Бо, синята папагалка (ара на Спикс) Джуъл, също така синята Смърфиета и, разбира се, състезателният автомобил Маккуин Светкавицата.

Морган Фрийман

Един от най-въздействащите задкадрови гласове (снимал и у нас), който тази година навършва 75, получи наградата за филмова икона. Последните му големи роли бяха Нелсън Мандела в Invictus (2009) и в "Бесни страшни пенсии", а предстои да го видим и покрай Батман в The Dark Knight Rises.

Касъл

Най-добрият кримисериал по телевизията, категорична е американската публика - а българската сама може да прецени дали е така. (Конкуренцията също е познат: "Кости", "Престъпни намерения", "От местопрестъплението" и "Морски детективи".)

Ролята на писателя, който разследва предстъпления, донесе и актьорски приз на Нейтън Филиън при драматичните сериали.

Свръхестествено

"Хаус", "Добрата съпруга", "Анатомията на Грей" вече не са най-любимите - US публиката предпочита паранормалното.

"Свръхестествено" победи и при на научно-фантастичните сериали, като се наложи над "Дневниците на вампира" и в двете категории. (Да, обаче нашето момиче Нина Добрев е любима актриса!)

Кои са любимците в комедийния жанр - вж. отделно

Чарът на Робърт Патинсън вероятно е надделял "Вода за слонове" да бъде обявен за най-добрия драматичен филм в кината - срещу "Агенти на съдбата" с Мат Деймън, The Help с Ема Стоун, "Високо напрежение" с Брадли Купър и премиерния у нас "Кешбол" с Брад Пит.

Добрата новина май бе, че за "Здрач" не се чу изобщо, защото властва финалът на друга сага:

"Хари Потър и Даровете на смъртта, част 2"

Екшънът в осмия филм, който почти доведе до разрушението на Хогуортс, бе възнаграден от зрителите, които му определиха първото място сред филмите на 2011-а плюс награди за най-добър екшън, актьорски ансамбъл и екранизация.

В една от категориите бяха номинирани и четиримата главни актьори (Даниел Радклиф, Ема Уотсън, Рупърт Гринт и Том Фелтън), но гласовете на феновете май се разделиха...

Така Клоуи Мориц от "Изобретението на Хюго" (реж. Мартин Скорсезе), която скоро навършва 15, изненадано взе титлата за любима кинозвезда под 25-годишна възраст.

В музиката нещата са ясни: номер 1 в пет категории стана

Кейти Пери

От края на декември певицата е в развод със съпруга си Ръсел Бранд, но оставя зад себе си силна година - обявиха я за любима изпълнителка и най-предпочитаната на концерти, а участието й в сериала "Как се запознах с майка ви" я направи и най-интересната гост-звезда.

Песен на 2011-а стана "извънземния" й дует с Канйе Уест E.T, а превъплъщението й от Last Friday Night (T.G.I.F.) бе оценено като видеоклипа на годината.

В музикалните категории отличия имаше и за Деми Ловато (поп), Риана (арендби), Еминем (хип-хоп), Maroon 5 (група), Бруно Марс (певец). Слаба утеха за Лейди Гага бе обявяването на Born This Way за албум на годината.