Лансароте е Луната на Земята, категорични са фотографите, които са подредили резултата от експедицията си до канарския остров и Куба на изложба в София от 23 април до 10 май

Природата на канарския остров Лансароте изключително много наподобява релефа на Луната. Неслучайно именно там астронавтите от "Аполо 17" са правили тренировките си, преди да излетят за естествения спътник на Земята.

Лансароте е едно от най-фотогеничните места, които съм снимал, казва водачът на експедицията - преподавателят по фотография в Great Photo Art Петър Чолаков, предоставил любезно кадрите си за публикуване. 

Фотогалерия: Още снимки на Петър Чолаков от Лансароте

Той и неговите курсисти са обиколили целия остров в набелязване на най-добрите гледни точки за снимки.

Лансароте - почти напълно непознат за нас

Лансароте е най-старият канарски остров. В миналото е бил зелен, също като останалите канарски острови, но през XVIII в. вулканите избухват и гореща лава залива целия остров.

Населението е евакуирано в Куба и Латинска Америка. След като вулканите утихват, островът е заселен отново. Но той вече не е същият. Пейзажът е лунен. 

"Гледките там са неописуемо красиви. Вулканите са червени, оранжеви, зелени, сиви, сини, черни - уникална смесица от цветове в пустошта. Това е изумителното на Лансароте - на този остров по неповторим начин се слива зеленината с абсолютната пустош и в това има нещо толкова красиво и романтично", разказва Петър Чолаков.

Лансароте е известен като Островът на 100-те вулкана,

но в действителност те са над 300. Най-красивата вулканична система на острова е Тиманфая, превърната в национален парк.

"Островът е като друга планета. Нищо там не е такова, каквото сме свикнали да го виждаме. Например лозята. Лозята в Лансароте представляват огромни кръгове, вкопани в черната вулканична почва. Приличат на кръгове, оставени от космически кораб", разказва още Петър Чолаков.

"Крайбрежието е уникално. Зелена глинеста почва се слива с червена вулканична пръст и черен пясък. Това не може да се опише с думи. Трябва да се види!", допълва той.

Организаторите се впечатлени от огромния интерес, който са предизвикали снимките на Петър и неговите курсисти, затова обещават да направят още една такава експедиция през есента. В нея може да участва всеки любител или професионален фотограф.

Фотоизложбата "Пейзажи от Луната и Земята", която включва и снимки от Куба, е подредена в галерията на Photosynthesis в София, бул. "Васил Левски" 57, от 23 април до 10 май.

Снимките, показани в нея, са правени по време на две фотографски експедиции до двете дестинации, осъществени от Петър Чолаков, Дамян Хаджииванов, Минка Христова, Антоанета Войводова, Боряна Иринкова и Йоанна Найденова.

Източник: Bulevard.bg