Всеки отделен случай на имигрант, влязъл в Гърция от Турция, ще се гледа поотделно

Общата позиция би трябвало да е представена на Анкара тази сутрин. Кипърският президент Никос Анастасиадис, който бе един от най-големите опоненти на споразумението, се е съгласил на договорените условия, твърди дипломатически източник на агенция "Ройтерс".

Според представители на ЕС, по основните противоречиви точки има съгласие. Те са:

- Легална ли е сделката: лидерите дават гаранции, че планът ще се изпълнява според европейското и международно право, няма да се извършва колективно изпълнение и принципа за неотблъскване на хора, търсещи помощ, ще бъде зачетен;

- Относно парите: следващата седмица списък с проекти как да бъдат похарчени първите 3 млрд. евро ще бъде представен на Брюксел, като Турция е изразила опасения заради бавното отпускане на средствата;

- За преговорния процес на Турция: лидерите са се споразумели да се отвори 33-ата преговорна глава (Бюджетни и финансови въпроси) до юни;

- Незаконните имигранти ще започнат да бъдат връщани още в неделя (20 март).

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск води преговорите с Давутоглу. В края на първия ден от работата на съвета изненадващо пресконференцията на Туск беше отменена, а повечето лидери си тръгнаха, без да коментират, съобщи БНТ. 

"Има съгласие за позицията на ЕС. Тя ще бъде представена от Доналд Туск пред турския премиер преди заседанието на съвета", написа премиерът на Люксембург Ксавие Бетел на профила си в "Туитър".

Виж още: ЕС: Дните на незаконна миграция към Европа свършиха​

От брифинга на германския канцлер Ангела Меркел стана ясно, че ЕС предлага всеки случай на влязъл в Гърция от Турция мигрант да се преценява индивидуално и след това, ако няма основания да остане в Европа, той да бъде връщан на Турция. Така ще се тушират опасенията на правозащитни организации, че при масово връщане на мигранти ще бъдат нарушени международните закони.

Страните членки ще окажат помощ с човешки ресурс на Гърция, за да може да бъдат обработвани данните на искащите убежище хора. Европейската служба за подкрепа в областта на убежището ще координира всички усилия в Гърция.

Виж още: Еврокомисар: Ако до 10 дни не се реши проблемът с бежанците, системата ще се срине​

По един от най-спорните въпроси - за отпадане на визите за турски граждани, ЕС предлага да има либерализация, но тя да стане едва след изпълняване на всички 72 изисквания, поставени пред всички държави, които искат облекчаване на визовия режим.

Появиха се обаче и критики, че договореният план е по ръба на международния закон и е трудно да бъде приложен. Освен това договорените допълнителни 3 млрд. евро за Турция се оказват под условието, че Aнкара похарчи първите 3 млрд. по предназначение и покаже конкретни резултати

Източник: БНТ