Цените на новите лични документи остават същите

Въпреки всички отлагания лични карти с чип ще има от 2018 г. Вчера парламентът прие на първо четене промени в Закона за българските лични документи, с които това се въвежда. "За" бяха 14 народни представители, 61 - "против", и 26 - "въздържал се".

С приетите промени се създава възможност в личните карти да има информация за електронна идентичност и квалифициран електронен подпис. Предвидено е смяната на личните карти да стане поетапно, съобщава агенция "Фокус".

Какви са промените

Законът ще влезе в сила от 1 януари 2018 г., когато МВР ще има техническа възможност за издаване на лични документи с електронен носител.

Всеки гражданин ще може сам да реши дали документите му да са с чип. Ако го откажат обаче, гражданите няма да могат да се възползват от бъдещите електронни услуги, които тепърва ще се въвеждат.

Именно въвеждането на чип в личните карти се отчита като крачка напред във връзка с въвеждането и на електронното гласуване.

Никой няма да бъде задължен да подменя документите си преди изтичането на срока на валидност на настоящите. Така смяната на личните документи ще стане поетапно и по желание, а цената на новите документи ще остане същата. Като антитерористична мярка е заложен ефективен контрол върху издаването на документи за самоличност и за пътуване.

Депутатите не приеха лични карти да се издават без постоянен адрес

Депутатите отхвърлиха проекта на ДПС, който предлагаше по изключение българските граждани да могат да подават заявления за издаване на документи за самоличност и без обявен постоянен адрес в общината, в която са били регистрирани през последните пет години. 

По време на дебатите Рамадан Аталай от ДПС, посочи, че проблемът с циганското малцинство е реален и не е само на ДПС и този законопроект предлага решение. Според него хората в омагьoсан кръг, защото хората без лични карти не могат да платят здравните си осигуровки без документи за самоличност.

Източник: Агенция "Фокус"