Огромни пожари обхванаха няколко места в страната

Мащабни горски пожари пламнаха на територията на страната, съобщиха от Министерство на земеделието и храните. Пламъците са на площ 8000 декара, от които 2000 са горски фонд. Община Маджарово в Хасковска област обяви бедствено положение. 

Благодарение на работата на дежурните екипи, които са гасили цяла нощ, в момента няма опасност за населените места. 

Министърът на отбраната Николай Ненчев изпраща 50 човека от формированието в Хасково за гасене на пожара в община Маджарово по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Военните ще  помогнат на хасковските огнеборци да овладеят пожара между селата Бориславци и Малки воден.

На място в Бориславци вече работи кризисен щаб, в който участват областният управител Станислав Дечев, заместникът му Валентин Ангелов, директорът на ОД МВР Ангел Цанков, кметът на Маджарово Милко Армутлиев, директорът на областната противопожарна служба Николай Вълчев.

Досега огънят е обхванал около 8000 декара площ широколистна гора, достъпът до която е невъзможен, тъй като се намира високо в планината. На помощ е извикан и хеликоптер.

Кметът на община Маджарово Милко Армутлиев обяви бедствено положение, тъй като огънят вече приближава към населените места. За овладяване на пламъците на място са 30 пожарникари със седем автомобила и служители от горското, като към тях пътуват още екипи.

Виж още: В сезона на горските пожари - какви правила да спазваме

Друг горски пожар пък е възникнал в землището на село Кантарджиево, в териториалния обхват на Държавно горско стопанство-Варна, предаде Дарик. Той е засегнал 250 декара иглолистни и широколистни гори.

Благоевград също бе обгазен рано тази сутрин от продължаващия пожар на сметището в село Бучино. Още вчера пожарът избухна между селата Бучино и Българчево. Над 100 дка сухи треви и храсти, отделни дървета и 10 дка лозя изгоряха. Пожарникарите вече са изгасили пожара.

Преди дни пък горски пожар в Ардино, Кърджалийско, изпепели над 1000 декара гора. Според местните пламъците са тръгнали от лагер на дървосекачи. Двама от тях вече са задържани. 

Източник: БНТ