Хората, обитаващи подобно пространство, живеят в хармония, обяснява предприемачът, който осъществява проекта

В Шумен се строи първата в България куполна къща за живеене. Диаметърът на постройката е 12 метра, изгражда се от дървени греди, свързани със специални сглобки, разказва Радио Шумен.

Според предприемача Генчо Генчев в страната ни са правени оранжерии и павилиони, но за пръв път в Шумен куполна постройка ще стане дом за живеене. Вътре ще има два полуетажа, преградни стени и мебелирането няма да затрудни собствениците, обяснява той.

Като енергоефективност спестяването от отопление е около 40%, а като здравина може да издържи до 1 тон сняг на квадратен метър при норма 200 кг/кв.м. Температурата в куполната къща се разпределя равномерно и е еднаква на пода и към тавана.

"Цялата физика работи в полза на живеещите. Цената е съизмерима като цена с нормален квадратен обект. Хората, обитаващи подобно пространство, живеят в хармония. Куполът неутрализира геопатогенните зони. Не ни трябва фън шуй, за да си наредим нещата правилно. Може да се построи навсякъде", казва още Генчев.

Той допълва, че за строителството се използват 25% по-малко материали и по-малко механизация. Куполната къща отговаря на българското законодателство като строителен обект, изграждането се прави с всички необходими проекти и разрешителни, както останалите домове.

Източник: BNR.bg