Добра стратегия за съдебна реформа, но лоши резултати в борбата с организираната престъпност - това са част от заключенията в черновата на годишния доклад на Европейската комисия за България

Всяка година Европейската комисия публикува доклад за България, където за съжаление критиките за борбата с престъпността като че ли се повтарят, констатира БНТ.

Документът е в рамките на Механизма за проверка и сътрудничество на Европейската комисия, който все още действа у нас. Целта му е да се проследи напредъка на страната в областите правосъдие и борба с престъпността. Подобен доклад излиза всяка година и за съседна Румъния.

Виж още: 96% от българите: Корупцията е най-сериозният ни проблем

Очаква се официалният документ да бъде представен около 13 ч. българско време. Какво знаем предварително относно изводите на Европейската комисия за случващото се у нас - завесата повдига кореспондентът на БНТ в Брюксел Владислав Велев.

Според него приетата от Народното събрание стратегия за съдебна реформа е оценена от експертите в Брюксел като

добра, с "впечатляващо ниво на прецизност"

Сега обаче Европейската комисия очаква тя да започне да се прилага. В документа се отбелязва, че през последната година България е имала три правителства и два парламента и това не е допринесло за стабилността, но сегашният кабинет е предприел важна стъпка с приемането на тази стратегия.

Сериозни критики има към ВСС - както за спорни назначения, така и за работата със системата за случайно разпределение на дела.

Повтарят се критиките от доклади от предишни години - недостатъчна борба с корупцията по високите етажи, липса на добри резултати в борбата с организираната престъпност.

Макар че в подобни документи не се посочват конкретни случаи, ясно се разбира, че е написано за изчезналите тефтерчета на Филип Златанов, в които имало указания за действия на независим орган. Има отпратка и към случаите на "гнили ябълки" в съдебната система, за които съобщи френския посланик в България.

В доклада се разсъждава и за практическата полза от съществуването на БОРКОР, като тази структура

не е оправдала с резултати похарчените за нея пари

По отношение на прокуратурата, според доклада има значителен напредък в прилагането на плана за действие за работа на главния прокурор.

Работата по промяна на Наказателния кодекс е напреднала, но все още няма консенсус за това как да изглежда той, пише в документа.

Засега не е ясно кога Европейската комисия ще издаде следващия доклад и кога ще отпадне Механизмът за проверка и оценка, който беше наложен на България и Румъния като едно от условията за приемането им в ЕС, заключава БНТ.