Моите няколко причини да харесвам София като град

Всъщност аз не съм от София, не съм се родил тук и не съм отраснал тук. Аз съм това, което добрите люде, имащи се за кореняци софиянци, наричат "пришълец от провинцията". Въпреки такива определения, аз знам, че София е моето място и искам да живея тук.

Голяма част от приятелите ми се чудят защо смятам София за красив град, като изтъкват мръсния въздух, задуха, нацупените хора, грозните панелки и твърде многото автомобили, бучащи и бълващи отровни газове или по-зле, паркирани по най-безобразни начини. От тази гледна точка София наистина може да е бедствие. Но в крайна сметка, красотата, преди всичко, е в очите на гледащия. Затова представям и моите няколко причини да харесвам София.

Хората
Както споменах, аз съм пришълец. Смятам, че София е единственото място в България, където мога да реализирам потенциала си. И не съм единствен. Много млади, интелигентни, амбициозни хора всяка година се насочват към столицата, за да търсят призвание. Мнозина остават, които не могат да издържат на темпото, се завръщат вкъщи. София събира в себе си по-голямата част от цвета на България. Тук е далеч по-голяма вероятността да срещнеш някой наистина интересен човек. Идейните хора, тези с визия и жар... до голяма степен живеят в София.

Видът на града - архитектура, излъчване, дух
София е град със собствен дух и чар. В столицата има истинска мозайка от архитектурни стилове, които преплитат старо и ново. В рамките на няколко квадратни километра можем да видим руини и сгради от периода на Римската империя, средновековни църкви, османски джамии и ориенталски пазари, барок от след Освобождението, сецесион, ар нуво от периода между Освобождението и Втората световна война, панелките и грубите сгради от социализма, а между тях - урбанистични кули от стъклобетон, даващи знак, че София е част от XXI век. Тази шарена бръкотия от култури и стилове дава своя дан за чара на града.

Има нещо специално в това да се разхождаш по центъра на София през някой спокоен, слънчев летен следобед. Да крачиш по "Граф Игнатиев", ядейки току-що купени плодове от пазарчето. Може би да спреш за малко в градинката на църквата "Свети Седмочисленици", да се помотаеш с някого покрай НДК или просто да се разхождаш по "Пиротска". Улиците на София са романтични по онзи типично градски начин, в който слушаш какво ти говорят сградите. Най-силно това може да се усети, ако гледаш София привечер. Например си седнал в кафето на Държавния архив и от терасата гледаш как хората, скоро приключили работа, се запътват към някакви свои си задачи. Гледаш залеза, сградите, автомобилите. Отвисоко целият хаос, който те дразни, когато си долу, изчезва и става просто част от цялото движение, част от града. А постоянните обновявания на улици, строежи на нови сгради и т.н. правят града все по-красив и по-удобен.

Културата
Ако някой ми каже, че на друго място в България има повече култура, с неподправено съмнение ще вдигна дясната си вежда. В София има опера, театри, кина, клубове, концерти, фестивали, изложби и въобще културни събития от всякакъв род. Само като се разходиш по "Ръковска", ще минеш покрай няколко театъра. Ако потърсиш внимателно във "Фейсбук", всяка седмица има N на брой събития, поне едно от които представлява нещо интересно. Да не забравяме за всичките концерти на световни звезди, които радват сърцата на хиляди фенове на музиката в България. В София има културен живот.

Забавленията
Познатите ми, живеещи в различни други български градове, рано или късно ми се оплакват, че нямат къде да излизат, че умират от скука в града си. Вярно, че скуката е въпрос на нагласа, но тук винаги има къде да излезеш. Винаги ще има някой интересен клуб/бар/дискотека/парти и т.н. Най-малкото - София си има цял собствен Лас Вегас, който скромно (и абсолютно незаслужено) се нарича Студентски град. Там освен студенти, човек може да намери дискотеки, казина, барове, ресторанти, хотели и като цяло всичко, което човек може да потърси. Включително храм и книжарница. Ако пък на човек не му понася "академичната" атмосфера на това място, което би трябвало да представлява студентски кампус, по центъра винаги ще се намерят достатъчно привлекателни места.

Виж още: 15 места, които трябва да посетим, преди да станат известни

Пешеходен град
Звучи малко странно, но реално погледнато можеш да обиколиш центъра на София пеша, при това напълно необезпокояван. Ако си решил да се насладиш на забележителностите в сърцето на столицата, нищо не ти пречи да покрачиш малко и да се насладиш на сградите и простиращия се наоколо град.

Парковете
София всъщност е една доста зелена столица. Като се замислим колко паркове, градинки, междублокови пространства и т.н. има в София, може наистина да се учудим. Северен парк, Южен Парк, Борисова градина, Западен парк, Ловен парк, парк Заимов, Докторската градина и Градската градина са само най-големите зелени площи на територията на столицата. Към тях можем да добавим и всичките по-малки градинки и приятни, лежерни пространства, в които можеш да се разхождаш или блажено да седнеш и да се насладиш на заобикалящата те зеленина.

Виж още: 10 + 1 неща, които ще ни липсват от студентските години

Усещането за космополитност, усещането за европейски град
За София безспорно може да се каже, че е европейска столица. По центъра на града можеш да чуеш разнообразна по произход реч, като в случая нямаме предвид източните диалекти. Тук културите могат да се смесват и да дават есенцията си. Араби, арменци, евреи, гърци, руснаци, англичани, французи и т.н., събрани в български град, пазещ в себе си традициите на Древен Рим, Византия, средновековна България, Османската империя и съветския комунизъм в родно изпълнение. София има своя специфичен дух, който се харесва на много чужденци заради тази неочебийна екзотика на един град между Соца и Модерното бъдеще, Изтока и Запада, Европа и Ориента. Просто София, която си заслужава да харесваш.