Всичко, което ни се случва в интимните отношения, зависи от хормоните, които доминират в организма и формират типа личност.

Антропологът д-р Хелън Фишър посвещава над 30 години от живота си, за да изследва тайните на любовта, пише Obekti.bg

По думите на антрополога, успехът или провалът в любовните отношения зависи от това доколко доминиращите черти на нашата личност съвпадат с интересите на партньора

Виж още: Как да разпознаем истинския мъж сред стадото

Д-р Фишър условно разделя хората на четири вида любовници - изследователи, строители, ръководители и дипломати.

1. При повишени нива на серотонина имаме така наречените "строители". Те обичат спокойствието и моногамията и са много верни. 

Стабилни хора, които са малко скучни, но идеални за дългосрочни отношения, защото градят бавно и търпеливо цял живот.

Виж още: Пет вида любовници

2. Личностите с излишества от естроген са творчески и чувствителни натури. Те си създават отлични социални навици, обичат интелигентно и предпочитат за партньори цялостните личности, а не просто красивото лице и тяло. 

Виж още: Любовният триъгълник: Аз и мъжът на най-добрата ми приятелка

Фишър ги нарича "дипломатите". Те умеят да привлекат внимание към себе си и което е по-важно - да го задържат. Сред минусите им са склонността да таят в себе си негативните емоции, които по-късно избиват в увеличен мащаб и прекалената мнителност - особено що се отнася до мнението на другите към самите тях.

3. "Ръководителят" е плод на високите нива на тестостерона. Представителите на тази група хора са решителни, влизат с апломб във връзките си и искат много от своя партньор.

Те предпочитат да говорят прямо и умеят да мислят стратегически, което им дава една крачка предимство в неизбежната борба за власт, която се разиграва в повечето връзки.

Виж още: 10 забавни разлики между мъжете и жените

4. Хората, у които доминира допаминът, Фишър нарича изследователи. Те винаги търсят новото - както в отношенията си с другите, така и във всички останали сфери на живота. 

Изследователите са весели, чаровни и приятни за общуване, но също така склонни към непостоянство и изневери. На сълзите на половинката си реагират с "Е, какво толкова се е случило?!" 

Виж още: Пасвате ли си