Според експерти и анализатори Хилари Клинтън е успяла да принуди Доналд Тръмп да се отбранява, защитава и оплаква от негативна кампания срещу него, което му е попречило да изпрати посланията си към аудиторията

Хилъри Клинтън е вероятният победител от провелия се тази нощ първи публичен телевизионен дебат между двамата основни претенденти за президентския пост в САЩ. Това сочат предварителните данни от няколко проучвания. 

Претендентите на демократи и републиканци за президентския пост в САЩ Хилари Клинтън и Доналд Тръмп излязоха на сцената на нюйоркския университет "Хофстра" за първия пряк телевизионен дебат в надпреварата за висшия държавен пост в Белия дом. 

Още преди началото му събитието беше определено от мнозина като историческо по няколко причини. Първо, защото в преките президентски дебати ще участва за първи път жена. И второ, защото за първи път от началото на предизборната кампания двама от най-непопулярните кандидати за висшия държавен пост - при това в цялата история на страната - се изправят един срещу друг.

Диспутът продължи 90 минути. Директният словесен сблъсък между двамата премина с остри критики и взаимни обвинения, но с умерен тон, който само от време на време излизаше извън нормалните граници, пише агенция "Фокус".

Виж още: Фирмите на Тръмп с над 650 млн. долара дългове

Кандидатът на Демократическата партия обвини републиканеца Тръмп, че от години е расист и се е възползвал до последно в кампанията си от твърдението, че президентът Барак Обама вероятно не е американски гражданин. Клинтън го обвини също, че не плаща федерални данъци и не е дал нито цент за образование и здравеопазване.

На свой ред Доналд Тръмп обвини Хилари Клинтън, че подкрепя вредни търговски споразумения, предаде ДПА. Той разкритикува Клинтън за Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) с Канада и Мексико, подписано от нейния съпруг - бившия президент на САЩ Бил Клинтън, и каза, че Транс-тихоокеанското партньорство (ТТП) ще бъде "почти също толкова лошо".

Тръмп отново атакува Клинтън за частния сървър, който е използвала като държавен секретар на Съединените щати. От своя страна бившата първа дама разкритикува Тръмп за предлаганата от него данъчна политика, която по думите ѝ облагодетелства богатите.

По негови думи също така въпреки дългогодишното ѝ присъствие в администрацията и на изборни постове, тя няма с какво особено да се похвали. Тръмп заяви също, че опонентката му е лицемерна в някои от тезите си и че "характерът му на победител" е най-голямото му достойнство, докато тя няма "издържливост" да е президент.

Виж още: Трънливият път за Хилари едва сега започва

"Е, Доналд, знам, че живееш в своя собствена реалност", отговори на нападките Хилари, докато опитваше да обясни позицията си.

Реакциите

Повечето анализатори на начина, по който са изглеждали Клинтън и Тръмп и как е протекъл дебатът, казват, че републиканецът е бил принуден да се оправдава, защитава и оплаква от негативна кампания срещу него, което му е попречило да изпрати посланията си към аудиторията.

Зрители и коментатори казват, че въпреки, че е имал 3-4 месеца да се подготви и въпреки това се е явил, разчитайки на маниера си да се държи непринудено и да прекъсна често опонента си, което в крайна сметка изглежда като импровизация. С нея той не е убедил аудиторията, че е по-подходящ за президент и макар да не е изгубил верните си последователи, не е успял да привлече достатъчно от колебаещите се избиратели, пише "Дневник".

Виж още: Тръмп се обяви за по-високи данъци за богатите

Въпреки победата, която повечето изследвания показват за Хилари Клинтън обаче, Доналд Тръмп успя отново да стане водещата тема в социалните мрежи, като само в "Туитър" с неговото име са пуснати над 2,2 млн. туита към момента. Хилари Клинтън присъства пък в 1,06 млн. туита. 

Тук се крие и голямата опасност за Хилари Клинтън - докато на Тръмп се дава такова медийно внимание, той продължава да бъде кандидат, който не трябва да се подценява, дори и да губи в преките сблъсъци. 

Източник: Агенция "Фокус", БНР, "Дневник"