Произшествието на автомагистрала "Тракия", преди входа за София, прати половината пътници по линията от село Лозен в болница, шофьорът на турския тежкотоварен камион е задържан

Повече от 10 души пострадаха след катастрофа при 3-тия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София. Инцидентът е станал след неуспешен опит на турски ТИР да изпревари автобус от столичния градски транспорт, обслужващ линията до село Лозен.

Малко след 7 ч. в сряда сутринта,  между заведението "Черната котка" и разклона за Равно поле, шофьорът на тежкотоварния камион предприел опасна маневра, вследствие на която автобусът пропаднал в крайпътната канавка. Пострадали са над половината от 25-имата пътници в него , сред ранените е и 4-годишно дете.

Четири линейки на два курса транспортират пострадалите до няколко столични болници. Седем от ранените са настанени в Окръжна болница "Света Анна", други трима от пътниците са откарани в "Царица Йоанна" (ИСУЛ), четирима от пострадалите са в "Пирогов", където се лекува и детето, което е с фрактура на подбедрицата.

С тежки травми в критично състояние са двама души - мъж на 60 и жена на 54 години. И двамата са с тежки черепно-мозъчни травми, обясниха от спешното отделение на "Св. Анна".  

Шофьорите на двете превозни средства са без наранявания. Пред камерата на БНТ водачът на камиона отказал да коментира случилото се. По-късно беше задържан за три денонощия в ареста.

От "Пътна полиция" обяявиха, че алкохолните проби и на двамата са отрицателни. Една от версиите е, че водачът на камиона е заспал и така се е отклонил от лентата си. Дали е тираджията е карал с превишена скорост и защо на асфалта има 30 метрова следа от спирачен път трябва да се произнесат разследващите.

Заради инцидента часове наред движението към София беше само в една лента на магистралата, заради което се образува дълга колона изчакващи автомобили.

Близо час и половина отне на екипите на Аварийната-спасителна служба да извадят падналия в канавката автобус на градския транспорт. Едва към 11,30 ч. движението по автомагистрала "Тракия" беше възстановено. 

"Предвид, че автобусът е пътувал в лентата и е ударен отзад от тира, бихме могли да предположим, че тирът е виновен за катастрофата, но това ще се установи от полицията. Всеки, който има документ за превозване в градския транспорт, бил той карта или билет, е застрахован", коментира зам.-кметът по транспорта в Столичната община Евгени Крусев. 

Източник: БНТ, Нова телевизия