Предстоят преговори за съставяне на дясно правителство

Консервативната партия на премиера Бенямин Нетаняху спечели изборите, които се проведоха вчера в Израел.

Партията "Ликуд" спечели 23,73%. След нея се нарежда "Ционистки блок" с 19,06%. Арабските партии се нареждат на трето място.

Така партията на Нетаняху "Ликуд" най-вероятно ще получи 29 мандата в парламента, а лявоцентристкият "Ционистки съюз" ще бъде представяна от 24 депутата.

Бъдеща коалиция

Това показва, че партиите ще трябва да сформират коалиция. Нетаняху вече отхвърли възможността за общо управление с основния си съперник - Партията на труда. Той вече е провел първите разговори за съставяне на ново правителство с лидерите на десните партии.

Преговорите за съставяне на мнозинство коалиция вероятно ще продължат със седмици. Ако се договори с десните, той ще разчита на над 50 места в парламента, а с религиозните партии ще разполага с 64 места. Изразелската Кнесета има 120 народни представители.

Централната избирателна комисия на Държавата Израел е отчела рекордна избирателна активност от 71,8% от общо регистрираните 5,9 млн. избиратели.

Попарени надежди за Палестина

Нетаняху прокарва силно националистическа политика в Израел, като особено остър е по темата със създаване на палестинска държава. Преди няколко дни той даде интервю, в което заяви, че докато е лидер на страната си, няма да позволи да се създаде държава Палестина.

Източник: ТАСС