Сириецът с български паспорт е арестуван в София заедно със своите съучастници при акция на ГДБОП (видео), като освен за контрабандното производство и разпространение на тютюн за наргиле, са му повдигнати и обвинения в тероризъм

Български командир от Ислямска държава е бил задържан у нас преди две седмици при операция на ГДБОП срещу производството и контрабандата на тютюн за наргиле. Заедно с двамата си съучастници, мъж и жена, Ахмед Рафи Мусто, който е от сирийски произход, остава в ареста.

В складове и жилища в София са открити около три тона нарязан тютюн, предназначен за преработка, машини за опаковане на готовата продукция и още доказателствен материал. Разследването е установило, че стоката е била предназначена за продажба не само на българския пазар, а също така в Холандия, Германия и Франция.

Практически дейността е служила като прикритие и основен източник за финансиране на престъпната група и най-вече за лидера й, който има и българско гражданство от 2008 г.

От 2016 г. те изкупували суровия нарязан тютюн от производители в страната и го доставяли в столицата. В специално наето и подготвено за целта помещение (в популярното преди години софийско заведение "Вагон-ресторант") тютюнът бил обработван с есенции и химикали в съдове - без спазването на никакви хигиенни и санитарни изисквания.

Оттам суровината била превозвана в няколко склада в София, където нелегално наети ромски работнички я пресовали в подходящи форми, изсушавали и пакетирали. Купувачи от арабски произход, които също били част от престъпната група, пласирали готовата продукция у нас и зад граница.

В страните от Западна Европа тютюнът за наргиле бил изпращан най-често по куриерска фирма, като количествата достигали 300-500 килограма на ден. Сред задържаните е и търговец, който има магазин за наргилета на столичния Женски пазар.

Случаят се разследва от Специализираната прокуратура заедно с ГДБОП и ДАНС в две основни направления - производство и разпространение на тютюн за наргиле и тероризъм.

Главатарят на бандата се е присъединил към армията на Ислямска държава през 2013 г. в родната си Сирия, като е взел активно участие в бойните действия като фигура с ръководни функции, категорични са от държавното обвинение.

При обиските е открит автентичен документ с подпис от лидер на ИДИЛ, който удостоверява принадлежността на българския сириец към тази организация и му дава право на свободен достъп плюс неограничено преминаване по цялата линия на водените бойни действия.

Сириецът се е завърнал у нас през пролетта на 2016 г. и организирал контрабандата, без да прекъсва връзките си с ръководството на Ислямска държава. Задържан е на 29 септември, като са му повдигнати обвинения и в тероризъм.

Източник: Прокуратура на Република България, пресцентър МВР