Разни държави, разни цени

Да станеш родител чисто биологично е лесно, а дори и приятно, но на практика нещата са доста по-трудни и изискват сериозна отговорност. Освен това разходите са сериозни. Все пак те зависят от много неща и едно от тях е къде се ражда бебето.

В различните държави сумата за "услугата", предоставяна от болниците заедно с предварителните прегледи, варира сериозно, пише Би Би Си.

За да се роди едно дете в Сингапур родителите трябва да подготвят 6 500 долара. Ако към сметката прибавим и всички пренатални прегледи, то сумата достига до 10 000 долара. При усложнения по време на раждането и цезарово сечение - сметката се утроява.

Най-скъпо

Средната сума за раждане в САЩ е 30 хил. долара. Ако се наложи цезарово сечение сумата може да достигне до 50 хил. долара.

В Латинска Америка също се наблюдават доста различия в цената на раждането в отделните държави. Така например в Куба голяма част от услугите се поемат от здравна застраховка, а във Венецуела раждането в държавна болница е безплатно. В частна обаче венецуелци трябва да се бръкнат около 19 хил. долара.

В Южна Африка раждането и пренаталните прегледи са безплатни, но жените от средната класа, които са около 30% от населението, могат да си позволят и предпочитат да използват частно здравно осигуряване. В такъв случай раждането им струва около 2000 долара.

Виж още: Раждаемостта падна до нивата от 30-те години на миналия век

Най-евтино

Най-евтино излиза да родиш в Индия. Там бедните имат безплатен достъп до прегледи и раждане, а тези, които могат да си позволят частни лекари плащат по 240 щатски долара за нормално раждане и 400 долара за цезарово сечение.