Европейският парламент реши окончателното падане на тарифите за роуминг да е на 15 юни

След като вчера Европейският парламент прие окончателното отпадане на тарифите за роуминг от 15 юни, цените за разговори в чужбина се очаква да паднат сериозно.

Ето колко точно ще трябва да плащаме за разговори и интернет от 15 юни, когато споразумението влиза в сила.

Когато пътуваме из Европейския съюз, ще можем да звъним, да пращаме sms-и и да сърфираме в интернет на цената, на която го правим и тук, в България. Така няма да се притесняваме, че ако ползваме мобилните услуги извън страната ни, защото това вече няма да крие никакви рискове сметката ни да набъбне повече от очакваното. 

От лятото надценките ще се договарят от операторите. За обаждане в момента се доплаща максимум по 5 евроцента на минута, така цената на минута излиза общо около 25 цента. SMS-ите пък излизат с 2 евроцента повече от фиксираната от мобилиния оператор цена.

Най-спорен обаче беше въпросът с ползването на интернет, което определено сега излиза доста солено. 1 мегабайт на плажа в Гърция, например, ни струва около 5 евроцента повече, отколкото на родното Черноморие. 

Все пак когато обикаляте из Стария континент, внимавайте да не останете изненадани, в случай че забравите, че споразумението важи само за страните, които са членове на Европейския съюз. 

Останалите държавипродължават да са на свободно договаряне. А вероятно доста хора от опит знаят, че цените с тях не са никак ниски. Изпращането на снимка с размер 1 мегабайт от Турция, цената ни вече ще варира от 7 до 11 евро, което означава около 20 лева за снимка.

Източник: Нова телевизия