Всъщност, важното е да не си по-красива от гаджето.

Учените твърдят, че връзките, в които жената е по-хубава от мъжа, са обречени на провал. За сметка на това красивият съпруг или приятел не е никаква пречка за успешните отношения на двойката, сочи още изследването. 

Учените проверили дали е вярно твърдението, че хората търсят партньор, който е също толкова привлекателен, колкото тях самите. За целта те взели снимки на мъже и жени от над 100 двойки. Някои от тях били заедно едва от няколко месеца, а други - от няколко години. След това учените оценили външния вид на дамите и господата. Анализът показал, че привлекателните мъже могат да имат хармонична връзка с по-несимпатични дами, но отношенията с красивите жени са обречени на неуспех. 

"Това показва, че от нежният пол зависи дали любовта ще просъществува. Причината е, че красивите жени осъзнават възможността си да избират. Освен това те имат увереността да прекратят връзка, когато се е изчерпала, защото не се притесняват, че могат да останат сами. Привлекателните дами като цяло предпочитат краткотрайни връзки и имат по-добри позиции в обществото", смята изследователят Роб Бърис. 

От проучването станало ясно още, че хората предпочитат да имат връзка с човек, чиито черти на лицето са със сходна симетрия на тяхното собствено. Така те обясняват и успешната връзка между Анджелина Джоли и Брад Пит, които са заедно от цели шест години, а предишните бракове на актрисата с Джони Лий Милър и Били Боб Торнтън издържаха само по три.