Вкарва ли ни Македония в собствената си предизборна битка, за да замаже вътрешнополитически си провали?

Няма нищо по-опасно от общество с наполеонов комплекс. Когато един народ страда от факта, че му е малка... историята или му е кофти държавата, започва да го избива на грандоманщина и публични изцепки. 

Няма как по друг начин да си обясня защо беше разбита паметната плоча на връх Каймак-Чалан, поставена в памет на загиналите там български воини през Първата световна война. Разбита точно на български национален празник. Това си беше явна провокация, последвана от обиди от страна на онзи журналист с чука, който в публикациите си не спираше да ни нарича "татари". 

От своя страна пък Македония обяви, че паметната плоча била сложена неправомерно. Не се посочва какво точно е незаконното на поставянето ѝ, но за сметка на това е подхвърлено, че "нашите приятели в Република България да зачитат международно приетите процедури за поставяне на такива паметници".

Странно как нещата не седяха по този начин, когато България изпрати помощ на Македония за справянето с онова наводнение, за което съседката ни се оказа напълно неподготвена и без каквато и идея за действие.

Според собственика на агенция "Фокус" и автор на книгата за българите, убити на връх Каймак-Чалан, Красимир Узунов този акт съвсем не е случаен. В Македония има 483 гробища на български военни, опазени са 100 години, а сега, каквото се появи като български паметник и надпис, е поругавано, коментира той пред Би Ти Ви. 

Каймак-Чалан е една от най-големите български костници от Първата световна война, припомня той.

"Познавам Миленко, и то от бурните години на началото на македонската демокрация. Миленко е спортен журналист и има собствено шоу. Беше осъден за издаване на фалшиви американски визи на 22-ма македонски граждани", обясни още Узунов и допълни, че Миленко не признава македонския президент Георги Иванов, а харесва президента на Република Сръбска Милорад Додик.

"Не е толкова важно дори чукът на Миленко, защо ние пак влизаме в предизборната кампания на Македония - на 11 декември има избори. Защо те мълчаха май месец, когато сложихме плочата, а проговориха септември? Кризата на безродието ще ги тласка в югоносталгията!", коментира още собственикът на "Фокус".

Действията на Миленко, както и всички подобни преди това, стават със знанието и съдействието на властите, заяви и бившият ни посланик в Скопие Александър Йорданов.

Тук идва да се запитаме дали наистина този акт не влиза в полето на чисто политическата пропаганда и не цели да се даде един съвсем различен контекст на приближаващите избори в Македония. Защото в страната политическата ситуация въобще не може да се определи като спокойна.

След масовите протести срещу едни помилвания на политически фигури, хванати в корупция (впоследствие отменени), след видимото несправяне с наводненията от страна на македонските власти, едни избори сега не са нещото, което властта може да си пожелае. 

За сметка на това един скандал с България на тема история и едно междудържавно "мерене на чурки" биха отклонили много съществено вниманието от конкретните проблеми в страната. 

И все пак българската реакция трябва да е ясна, категорична и да не допуска подобно въвличане във вътрешнополитическия живот на Македония. 

А на нас, българите, ни остава само да се поучим какво се случва с една държава и един народ (защото искаме или не - македонците отдавна са си отделен народ), когато придобие наполеонов комплекс, свързан с историята. И да се опитаме с всички сили да предотвратим подобно нещо да се събуди и у нас. 

Източник: БНР, Би Ти Ви